ΑΠΟΚΡΟΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

  Αγαπητοί συμπατριώτισσες και  συμπατριώτες
 Για άλλη μια φορά η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν σέβεται  ούτε διεθνείς συμβάσεις, όπως την συνθήκη της Λωζάννης, ούτε τις αποφάσεις διεθνών οργάνων όπως τα  ψηφίσματα  550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε για την Αμμόχωστο, που όχι μόνο απαγορεύει τον εποικισμό της, αλλά αποφαίνεται ότι πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.
Eπαναβεβαιώνοντας τη συνεχή υποστήριξή του προς την Eιρηνευτική Δύναμη των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο,
Eπαναβεβαιώνει το ψήφισμά του 541 (1983) και ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή του.
Kαταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.
Eπαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.
Kαλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας.
Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.
Το ψήφισμα 789 μεταξύ άλλων επαναβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα για το Kυπριακό συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 365 (1974), 367 (1975), 541 (1983), 550 (1984) και 774 (1992).
 Με σκοπό την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 (1984) αποφάσισε ότι η περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Eιρηνευτικής Δύναμης των Hνωμένων Eθνών πρέπει να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Bαρώσια.
 Η ιμπεριαλιστική Τουρκία, μεθοδεύει και προαναγγέλλει την ανοικοδόμηση   της Αμμοχώστου και τον εποικισμό της με δαπάνη δισεκατομμυρίων. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίζεται αβάσιμα, ανυπόστατα και εν γνώσει του ψεύδεται ότι δήθεν  το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους και ότι η περίκλειστη πόλη είναι περιουσία βακούφικων.
   Όλοι οι οργανωμένοι φορείς, τα σωματεία μέλη της Ο.Κ.Ο.Ε, και όλα τα κυπριακά σωματεία και φορείς που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όλοι οι συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην Κύπρο και την διασπορά  θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και συντονισμένα, ώστε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα αντίδρασης, αντίστασης και καταδίκης της Τουρκίας και των παράνομων μεθοδεύσεών της να εποικήσει  την Αμμόχωστο.
  Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε το δίκαιό μας και να πολεμήσουμε την συνεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει συνεχώς και αδιαλείπτως το άδικο.

Αθήνα, 17-2-2020 
Γιώργος Συλλούρης 
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας

loading...