Γαλλική ”ρουκέτα” κατά Τουρκίας: ”Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο Αιγαίο” – ”Απλώνονται” στην Α. Μεσόγειο πλοία του ΠΝ

Η Γαλλία στηρίζει ξεκάθαρα τον Ελληνισμό, ενώ την ίδια στιγμή, το ΠΝ θα έχει μόνιμη παρουσία στην Α. Μεσόγειο.
Για άλλη μια φορά το Παρίσι είναι ξεκάθαρο. Το μήνυμα του Μακρόν μέσω της Φλοράνς Παρλί  είναι ηχηρό. Η Γαλλία ως γνωστόν έχει συμφέροντα στην Κυπρακή ΑΟΖ, ενώ πλέον θα κάνει έρευνες μέσω της ΤΟΤΑL και στην Κρήτη.

Οι συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας προκαλούν εκνευρισμό στο Παρίσι, όπου έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις σε σχέση με τον Ερντογάν.

Βέβαια, η κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα. Αυτή την στιγμή, Ελλάδα-Γαλλία έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε από άλλους να κάνουν την ”βρώμικη” δουλειά.

Οι ΕΔ βρίσκονται σε ετοιμότητα, είναι ισχυρές και θα ”απαντήσουν” όποτε και εάν χρειαστεί.

Το μήνυμα της Υπουργού

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνει το Παρίσι δια στόματος της υπουργού Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, που δηλώνει πως η φιλοδοξία της Γαλλίας είναι «να συμμετάσχει στην πλήρη ασφάλεια της Ελλάδος».

Μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» η Γαλλίδα υπ. Άμυνας που έρχεται στην Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, εξηγεί ότι «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθαρίζει ότι τα ελληνικά και τα γαλλικά συμφέροντα «σε θέματα ασφάλειας συνδέονται και βρίσκονται παντού».

Για τον λόγο αυτόν, το Παρίσι και η Αθήνα συζητούν τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης, μια απόφαση που ελήφθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γαλλική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, καταδικάζει επίσης ξεκάθαρα το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες. «Η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της περιοχής. Δεν έχει καμία νομική αξία και δεν είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο» σημειώνει εμφατικά.

Ελληνική δύναμη μόνιμα στη Σούδα

Στην επιτάχυνση των δράσεων οι οποίες θα οδηγήσουν στην εδραίωση της νέας Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ), με έδρα τον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, προχωρεί με ταχείς βηματισμούς η στρατιωτική ηγεσία. Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες σταθμεύει στον ναύσταθμο ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ανά διαστήματα βρίσκεται ελλιμενισμένη και φρεγάτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε γύρω από την Κρήτη άσκηση με τη συμμετοχή υποβρυχίων, τα οποία έφθασαν από τα δυτικά του νησιού έως και το Καστελλόριζο. Το Π.Ν. πραγματοποιεί εντατικές προσπάθειες ώστε να είναι δυνατή η μόνιμη στάθμευση τριών μονάδων στην Κρήτη, στο πλαίσιο της ΔΕΑΜ.

Ενα υποβρύχιο και μία φρεγάτα θα σταθμεύουν μόνιμα στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, όπου ήδη υφίστανται υποδομές για τη στέγαση περίπου 500 ατόμων (κάποια από τα κτίρια ανεγέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα πλεονάζοντα της επέκτασης της παρακείμενης νατοϊκής βάσης). 

Στην «ομπρέλα» της ΔΕΑΜ θα είναι ενταγμένη και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, στην Ανατολική Κρήτη. Εκεί, θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια πυραυλάκατος της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, με προφανή την στόχευση ενίσχυσης των δυνατοτήτων παρέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Η περίπτωση του πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή ευθύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας προ τριών εβδομάδων και ο ολονύκτιος πλους της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», προκειμένου να βρίσκεται εν καιρώ στην Κάρπαθο, αποτελεί ένα σχετικά πρόσφατο και γνωστό παράδειγμα για την κρισιμότητα που έχει η εγγύτητα στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή το σύνολο του Στόλου έχει ως βάση τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και την Αμφιάλη.

Για να δούμε, θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι;

loading...