Το Άμστερνταμ σκέφτεται να απαγορεύσει τους μπάφους στους ξένους, μήπως και ξεφορτωθεί κανέναν τουρίστα

Τέλος εποχής για τους απανταχού μερακλήδες σκέφτεται να σημάνει η πόλη του Άμστερνταμ. Όπως πολλές πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου, το Άμστερνταμ έχει βογκήξει από τους πολλούς τουρίστες που δέχεται, καθώς με έναν πληθυσμό 1,1 εκατομμυρίων κατοίκων, τρώει κάθε χρόνο 17 εκατομμύρια επισκέπτες στη μάπα. Για να λύσουν το πρόβλημά τους οι τοπικές αρχές, έχουν φτάσει στο σημείο να ψάχνουν τρόπο για να ξεφορτωθούν ένα μέρος τουλάχιστον από αυτούς τους τουρίστες (οι οποίοι μένουν μέχρι και σε Airbnb κοντέινερ).

Και η άτυχη μειοψηφία φαίνεται πως θα είναι οι τουρίστες που πάνε Άμστερνταμ για να το φλογίσουν. Αυτό το προτζεκτάκι προσπαθεί να προωθήσει η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χαλσέμα, η οποία ψάχνει αυτή τη στιγμή να βρει υποστηρικτές για να αδειάσει λίγο το κέντρο της πόλης από τη λαοθάλασσα των οπαδών της. Πληροφόρησε λοιπόν με επιστολή το δημοτικό συμβούλιο ότι σκέφτεται να μειώσει τους τουρίστες μέσω της απαγόρευσης του αγαπημένου τους ψυχεδελικού σπορ.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή της Χαλσέμα περιείχε μία έρευνα που αναφέρει ότι αν απαγορευθεί η αγορά κάνναβης στους ξένους τουρίστες, τότε το ένα τρίτο μάλλον δεν θα ξαναπατήσει στην πόλη. Η έρευνα έγινε από την στατιστική υπηρεσία του Άμστερνταμ στην γνωστή συνοικία με τα κόκκινα φανάρια, σε δείγμα 100 ξένων τουριστών. Στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν σας εξόριζαν από τα coffee shops», το 34% είπε ότι θα πήγαινε λιγότερο στην πόλη, το 11% είπε ότι δεν θα ξαναπήγαινε, το 22% είπε ότι θα αγόραζε μέσω άλλου ατόμου και το 18% δήλωσε ότι θα έβρισκε άλλη άκρη.

Η δήμαρχος θέλει επίσης να επιτραπεί στα coffee shops να παράγουν κάνναβη, καθώς μέχρι τώρα επιτρέπεται μόνο να την πουλάνε, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά να καταλήγουν σε παρασκηνιακά deals με διάφορες συμμορίες. Επίσης, το Άμστερνταμ έχει απαγορεύσει και τις ομαδικές επισκέψεις των τουριστών στη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια και η απόφαση θα εφαρμοστεί μέχρι την 1η Απριλίου. Επίσης, θα απαιτείται άδεια για τουριστικά γκρουπάκια και στις άλλες περιοχές της πόλης, ενώ δεν θα τους επιτρέπεται καν να σταματάνε σε πολυσύχναστα σημεία.

loading...