Μητσοτάκης: «Η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν υπάρξει άλλο κέντρο» Σε αναβρασμό η Λέσβο λίγο πριν φτάσουν οι μπουλντόζες και τα ΜΑΤ!

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι νησιώτες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει στρέμματα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου για να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων κλειστών δομών. Σήμερα Δευτέρα, μάλιστα, ανοίγουν οι προσφορές για την ανάθεση του έργου της περίφραξης του επιταγμένου χώρου και της δημιουργίας υποδομών, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες.

Για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου και την αγανάκτηση των κατοίκων μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα σχέδιά της αναφορικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές του νησιού, μίλησε στην κάμερα του MEGA ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Παρά την επιβεβαίωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι θα υπάρξει διάστημα μίας εβδομάδας προκειμένου να γίνει ένας διάλογος επί μηδενική βάση, στο αίτημα των τοπικών αρχών να προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του Υπουργού, η Περιφέρεια έλαβε γραπτή απάντηση ότι η κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της και ότι δεν πρόκειται να γίνει περαιτέρω συζήτηση.

«Πάνε να δημιουργηθούν προγεφυρώματα στην καρδιά των νησιών μας της επιθετικότατης Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ενώ για τα ΜΑΤ που καταφθάνουν στα νησιά υποστήριξε πως «δεν είναι εδώ για να στραφούν εναντίον του λαού του βορείου Αιγαίου, ο οποίος συνολικά αντιδρά στα σχέδια αυτά».

Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται από τον χάρτη τα νησιά του βορείου Αιγαίου επειδή υπάρχει μία εμμονή σε μία λανθασμένη απόφαση.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μηταράκη

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος θα συναντηθούν τη Δευτέρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα και ενώ επίσης εκπνέει και η προθεσμία  του κυβερνητικού τελεσίγραφου προς την αυτοδιοίκηση να υποδείξει χώρους της αρεσκείας της για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών.

«Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα, επαναλαμβάνω, για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα. Αν κάποιοι μας κατηγορούν ότι αργήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν γιατί θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας

Φωτογραφίζοντας τους «πολιτικάντηδες»

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας τους τοπικούς παράγοντες που αντιδρούν και λέγοντας  «Το πρόβλημα, όμως, αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής, χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών και των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη, επαναλαμβάνω, τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η κυβέρνηση».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πως αν δεν υπάρχουν κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά, δεν θα μπορούν να γίνονται επιστροφές-επαναπροωθήσεις όσων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται.

https://www.emprosnet.gr

loading...