Έξι Εκκλησίες θα δώσουν «παρών» στη Σύναξη των Προκαθημένων στην Ιορδανία

Του Γιώργου Θεοχάρη

Απίστευτη αναταραχή και εσωτερικές συγκρούσεις έχει προκαλέσει η επερχόμενη Σύναξη των Προκαθημένων που θα λάβει χώρα στο Αμάν της Ιορδανίας στις 25 Φεβρουαρίου με σκοπό την διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος .

Προηγήθηκαν δημόσιες παρεμβάσεις εκατέρωθεν που οδήγησαν σε αδιέξοδο .

Η πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου βρίσκει έως σήμερα ανταπόκριση από τις Εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας , της Πολωνίας και της Εκκλησίας των Τσεχικών Χωρών και Σλοβακίας. Συνολικά μαζί με το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Ιεροσολύμων θα συμμετέχουν έξι Εκκλησίες .

Αν επιβεβαιωθεί αυτός ο αριθμός τότε θα μιλάμε για ένα ΜΕΓΑΛΟ ζήτημα ενός σχίσματος που θα πρέπει να συζητηθεί από το Φανάρι .

Την ίδια ώρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δηλώνει την απόλυτη άρνηση του σε αυτή την ενέργεια χαρακτηρίζοντας αναρμόδιους τους Αγιοταφίτες για την πραγματοποίηση μιας Πανορθόδοξης που μόνο ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μπορεί να συγκαλέσει, όπως είπε σε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που τον επισκέφθηκε προχθές στο Φανάρι .

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται ότι κανένας Κανόνας δεν ορίζει ότι μόνο ο Οικ. Πατριάρχης είναι αρμόδιος για σύγκληση μιας Συνάξεως των Προκαθημένων .

Αναφορικά με τις Εκκλησίες του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, είπαν ΟΧΙ στη περίφημη Σύναξη στηρίζοντας έτσι το Οικ. Πατριαρχείο. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι η Μητέρα Εκκλησία και θα είναι. Αλλά γιατί μπερδεύουμε τα πραγματα;!

Έτσι οι εκκλησίες, της Ελλάδος, της Αλεξάνδρειας, της Κύπρου και της Αλβανίας αρνήθηκαν να πάνε στο Αμάν .

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Ενώ χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δήλωσε δια του αξιωματούχου της Νικολάι Μπαλάσσοφ, που είναι αναπληρωτής προϊστάμενος του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων ότι «πολλές προσπάθειες και περισσότερες από μία συναντήσεις μπορεί να χρειαστούν για την επίτευξη ορατών αποτελεσμάτων».

Η Ρωσική Εκκλησία στο Αμμάν θα εκπροσωπηθεί από τον Προκαθήμενό της, ακόμη και αν ο Οικουμενικός επισκεφθεί την εκδήλωση, δήλωσε ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας .

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας (Αλφέεφ) δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών Κύριλλος θα συμμετάσχουν στη Σύναξη Προκαθημένων στην Ιορδανία. Αναφέρθηκε από την RIA Novosti.

«Πιστεύω ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εκπροσωπηθεί στο επίπεδο του Προκαθημένου της Εκκλησίας», – δήλωσε ο Σεβ. Ιλαρίωνας.

Προσδιόρισε ότι η Ρωσική Εκκλησία θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνεται με την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ ακόμα κι αν ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος αποφασίσει επίσης να συμμετάσχει σε αυτήν.

«Μέχρι στιγμής ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης δεν δείχνει καμία επιθυμία να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε. Απλώς προσπαθεί να πείσει όλους να αναγνωρίσουν την άνομη απόφαση του», – δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ο επίσκοπος της Ρωσικής Εκκλησίας επέστησε την προσοχή του κοινού ότι ο Οικουμενικός αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση και δήλωσε ότι μόνο αυτός, δήθεν, έχει το δικαίωμα να συγκαλεί τέτοιου είδους συναντήσεις Προκαθημένων.

«Αλλά το θέμα είναι ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν συγκάλεσε καμία επίσημη συνάντηση. Όπως έγραψε ο ίδιος στην επιστολή του, θα είναι μια αδελφική συνάντηση για να συζητηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα», – τόνισε ο Σεβ. Ιλαρίων.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Προκαθήμενος της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), αρνήθηκε να έρθει στη Σύναξη Προκαθημένων στο Αμμάν. Κατά τη γνώμη του, η συνάντησή αυτή μπορεί να «περιπλέξει αντί να βοηθήσει την κατάσταση».

loading...