Κορωνοϊός; Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει την… «λύση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Είστε έτοιμοι να την αποδεχθείτε;
Στην «επίπονη» προσπάθεια, όπως την χαρακτήρισε την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, της έρευνας των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού έχει πέσει όλο το βάρος των κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από την επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης.

Τα πρώτα «ελληνικά» κρούσματα, τρεις γυναίκες και ο γιος της μιας, όλοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς, ΑΧΕΠΑ και «Αττικόν», μέχρι και την συμπλήρωση των πρώτων 14 ημέρων σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Και ενώ ο πανικός «αυξάνεται», χωρίς λόγο, στον πλανήτη για τον κορωνοϊό, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, στις ΗΠΑ, βρήκε ένα ισχυρό νέο αντιβιοτικό (halicin), το οποίο μπορεί να καταστρέψει πολλά είδη βακτηρίων ανθεκτικών σε άλλα αντιβιοτικά όπως τα carbapenem, όπως λένε.

Το νέο και πανίσχυρο αντιβιοτικό που απέδωσε ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης λοιπόν μπορεί να σκοτώνει ακόμα και «υπερ-ιούς», όπως αποκαλούν οι ερευνητές του MIT τα πιο ανθεκτικά στελέχη ιών.

Ανήκει και ο κορωνοϊός σε αυτούς; Πόσο ασφαλές θα είναι το εν λόγω αντιβιοτικό;

Είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει εκ του μηδενός ένα νέο αντιβιοτικό και μάλιστα πανίσχυρο, ανοίγοντας νέες δυνατότητες στο πεδίο της φαρμακευτικής, καθώς κάτι ανάλογο θα μπορούσε μελλοντικά να γίνει και για άλλους είδους φάρμακα.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι το «έξυπνο» σύστημα θα μπορεί να σχεδιάσει διάφορα νέα φάρμακα, με βάση όσα έχει μάθει για τις χημικές δομές που επιτρέπουν στα φάρμακα να σκοτώνουν τα βακτήρια.

Το νέο αντιβιοτικό, το οποίο δοκιμάστηκε στο εργαστήριο, εξόντωσε αρκετά στελέχη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά (Clostridium difficile, Acinetobacter baumannii, Mycobacterium tuberculosis, Enterobacteriaceae κ.ά.), με εξαίρεση το ανθεκτικό βακτήριο Pseudomonas aeruginosa που πλήττει τους πνεύμονες.

Άραγε η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει την «λύση» και για τον… κορωνοϊό; Μήπως θα είναι σε θέση να προσφέρει και εμβόλια;

https://www.el.gr/

loading...