Προς ταχεία πτώση ο Ερντογάν: Αναβρασμός στην τουρκική κοινωνία

Ο Τούρκος βουλευτής Σεζέ Τέμελι, κατηγόρησε ευθέως τον Τούρκο πρόεδρο για “στρατικοποίηση” της τουρκικής κοινωνίας, μετά το μέτρο της παρουσίας των αποκαλούμενων “νυκτερινών φρουρών” ως αστυνομική δύναμη, οι οποίοι ελέγχουν τους Τούρκους πολίτες ως επίσημη παραστρατιωτική αστυνομική δύναμη.
“Ονόμος αυτός επιδιώκει να επιτύχει την «στρατιωτικοποίηση της τουρκικής κοινωνίας,καταπιέζοντας τις ελευθερίες και παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «άσκηση ολοκληρωτισμού» υπό την κάλυψη του τομέα ασφαλείας, αφού το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να περάσει ένα ψήφισμα που θα επέτρεπε να εξοπλίζει τους “νυκτερινούς φύλακες” στα πρότυπα των Ιρανών φρουρών.

Ο Σεζέ Τέμελι, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου και πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι «το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ασκεί εδώ και πολύ καιρό την πολιτική του ολοκληρωτισμού και ότι ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων στην Τουρκία έχει σπάσει παγκόσμια ρεκόρ”.

Η στρατολόγηση στρατιωτικών πολιτοφυλακών σε κυβερνητικές θέσεις εργασίας, είναι ζήτημα ολοκληρωτισμού, κατά τον ίδιο.

Σε μια συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Al Arabiya, ο βουλευτής δήλωσε ότι οι πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος “δημιουργούν πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις στη χώρα”.

“Αντί για την επίλυση αυτών των ζητημάτων που αφορούν με τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, λέει ο κ. Τέμελι, “η σημερινή κυβέρνηση “εργάζεται για την πρόσληψη ενόπλων πολιτοφυλακών σε κυβερνητικές θέσεις υπό την κάλυψη της φύλαξης και προστασίας των πολιτών”.

Ο νέος νόμος, ο οποίος δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το κοινοβούλιο “έχει σαφή στόχο να βάλει φωτιά” στην τουρκική κοινωνία και να καταπιέσει όλες τις φωνές που αντιτίθενται στη κυβέρνηση με την χρήση βίας”, πρόσθεσε.

«Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία, όχι περισσότερη αστυνομική δύναμη και φύλακες», είπε ο Βουλευτής.

Επίσης το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα και το Καλό Κόμμα αντιτίθενται στο νόμο, ενώ το ΑΚΡ και ο σύμμαχός του, το Εθνικιστικό Κίνημα, το υπερασπίζονται, σύμφωνα με το Τέμελι.

Ο δεξιός αντιπολιτευόμενος αντιπρόεδρος του Καλού κόμματος Lütfü Türkkan συνέκρινε τους “φύλακες” που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τους Ναζί.

“Τα μέλη της ένοπλης φρουράς του Χίτλερ, που ήταν γνωστοί για την κακή τους φήμη λόγω της βιαιότητας τους φορούσαν καφέ στολές. Τώρα βλέπουμε ότι το κυβερνών κόμμα AKP έχει προσαρμόσει αυτές τις καφέ στολές άριστα στην τουρκική κοινωνία”, δήλωσε ο Türkkan.

“Πρόκειται για μια μέθοδο ελέγχου με την οποία προσπαθούν να θέσουν σε ισχύ τα πρότυπα της Ναζιστικής Γερμανίας προσαρμοσμένα το 2020”, δήλωσε ο Τουρκάν.

Το AKP υπέβαλε σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, το οποίο επιδιώκει να παραχωρήσει εκτεταμένες εξουσίες σε μια ουσιαστικά παραστρατιωτική οργάνωση, τα μέλη της οποίας θα έχουν το δικαίωμα ελέγχου και κράτησης ανθρώπων παρέμβασης σε περίπτωση εγκληματικότητας και διαφύλαξης αποδεικτικών στοιχείων στο χώρο του εγκλήματος.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το AKP προσέλαβε χιλιάδες αστυνομικούς να περιπολούν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων τη νύχτα, με τον αριθμό τους να συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς.

Ο Türkkan προειδοποίησε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι φύλακες αυτοί δεν θα αρχίσουν να ενεργούν όπως η αστυνομία “ηθικής” του Ιράν, σταματώντας τις γυναίκες που ντύνονται με τον δυτικό τρόπο αργά το βράδυ.

“Σήμερα στους δρόμους της Ευρώπης δεν θα δείτε αστυνομία, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο φτάνουν μέσα σε λίγα λεπτά το πολύ. Τι γίνεται με εμάς; Υπάρχουν γυναίκες [στην Τουρκία] που πυροβολούνται στη μέση του δρόμου ή μαχαιρώνονται και πεθαίνουν επειδή η αστυνομία δεν φτάνει εγκαίρως. Βλέπουμε δεκάδες αστυνομικούς και αστυνομικούς στο δρόμο και δεν έχουμε αίσθημα ασφάλειας, αντίθετα, όλο αυτό μας οδηγεί σε ψυχολογική πίεση και δημιουργεί την αντίληψη ότι κάτι είναι λάθος από την άποψη της ασφάλειας”, δήλωσε ο Türkkan.

Ο Ερντογάν βλέποντας ότι χάνει το “παιχνίδι” πλέον με την τουρκική κοινωνία, χρησιμοποιεί μεθόδους Ιράν ή ακόμα χειρότερα Γερμανίας την δεκαετία του 1930, με  αποτέλεσμα την ταχεία πτώση του σε σύντομο διάστημα, πολύ πιο γρήγορα, ακόμα από ότι νομίζει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, που θα έχει την τύχη όλων των δικτατόρων που γνωρίζουμε.

loading...