Μόσχα: «Τρομοκράτες οι Τούρκοι» – Ρήξη με τον Πούτιν ζητούν στην Άγκυρα – Παρέμβαση ΝΑΤΟ

Η Ρωσία παρέδωσε άρματα μάχης Τ-62Μ και τεθωρακισμένων οχημάτων BRM-1K στις δυνάμεις του συμμάχου της Άσαντ, ενώ αποκαλεί τις τουρκικές δυνάμεις που επιχειρούν κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων ως «τρομοκρατικές».

«Είναι πάντα σημαντικό να καταστείλουμε τις όποιες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των συριακών και των ρωσικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ, της βορειοδυτικής Συρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν, Dmitry Peskov, αναφερόμενος στους ισλαμιστές και τις τουρκικές δυνάμεις στην Β.Συρία.

Η Ρωσία δείχνει λοιπόν την σαφή ενόχλησή της για τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο πλευρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επικοινωνήσουν εντός της ημέρας. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να βρεθεί μία λύση μετά το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις αντιπροσωπείας με ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα.

Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος δέχεται πίεση στο εσωτερικό του. Κορυφαίος πολιτικός της χώρας που στήριξε στις τελευταίες εκλογές την καμπάνια του Ερντογάν ζητά ολοκληρωτική εισβολή στη Δαμασκό και ρήξη με την Ρωσία:

«Οι σχέσεις μας μαζί της πρέπει να αναθεωρηθούν. Ούτε η Αστάνα, ούτε το Σότσι, ούτε η Γενεύη είχαν μέχρι τώρα αποτελέσματα. Το αίμα των μαρτύρων μας είναι και στους ώμους της Ρωσίας, που ετοιμάζει το έδαφος για να επιτεθεί η Συρία»

Την κατάσταση σπεύδει να εκμεταλλευτεί το ΝΑΤΟ, το οποίο θέλει να κερδίσει πίσω την Τουρκία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, προ της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων και βομβαρδισμό πολιτών και πολιτικών στόχων από το καθεστώς Άσαντ με υποστήριξη από την Ρωσία. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε τις επιθέσεις, καλώντας Μόσχα και Δαμασκό να σταματήσουν και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Οι ώρες είναι αρκετά κρίσιμες σε σχέση με την πορεία των πραγμάτων…

loading...