ΟΗΕ: Άμεση εκκένωση της Μόριας – «Έχουν ψώρα δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε»! Φόβοι για πανδημία

Σύμφωνα με όσα είπε γιατρός στην εφημερίδα Guardian υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι στον καταυλισμό της Μόρια, αρκετοί απ’ αυτούς έχουν αρρώστιες όπως ψώρα και υπάρχουν έντονοι φόβοι για εξάπλωση επιδημίας.

Την ώρα που το μεταναστευτικό είναι διαρκώς στην επικαιρότητα τόσο με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για την δημιουργία των νέων κέντρων όσο και για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα νησιά, η κατάσταση στην Μόρια έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους μετανάστες ζητεί την άμεση απομάκρυνση από την Μόρια των οικογενειών και των ασθενών!

Με τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους να είναι στοιβαγμένοι στον καταυλισμό – ντροπή οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανησυχούν καθώς οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Συνολικά, πάνω από 42,000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι στην Λέσβο, στην Σάμο, στην Χίο, την Λέρο και την Κω.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα που είναι μια από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο.

Δήλωσε στον Guardian ότι ανησυχεί πολύ καθώς η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στην ζωή μου αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!»

Η γιατρός λέει ξεκάθαρα ότι αυτές οι καταστάσεις θα οδηγήσουν σε πανδημία!

Άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό για δείγμα και πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι τους είναι υποσιτισμένοι με ματωμένα ούλα.

«Τους δίνουμε αντιβιοτικά αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική Γρίπη έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε», λέει η γιατρός.

loading...