Ρωσικά ΜΜΕ: ”Η Ελλάδα μπλόκαρε απόφαση του ΝΑΤΟ & στηρίζει Μόσχα”

Πάρα πολύ θετικά εκλήφθηκε από το σύνολο του ρωσικού τύπου και πιθανότατα και του Κρεμλίνου, το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ.
“Ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σθεναρά στην παύση των ρωσικών επιθέσεων εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Ιντλίμπ.

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Η  θέση της Ελλάδας βασίζεται στο γεγονός, ότι λόγω των ενεργειών της Άγκυρας, χιλιάδες μετανάστες μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας, γεγονός που δημιούργησε πολύ σοβαρή ένταση και απειλή για την ασφάλεια και των ελληνικών συνόρων στην συνέχεια.

“Η Ελλάδα αποφάσισε να εμποδίσει τη δήλωση του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση στο Ιντλίμπ, όπου η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να στηρίξει την Τουρκία, μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών, ως αποτέλεσμα εναέριας επίθεσης της συριακής κυβέρνησης”.

Πολλές χώρες της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, δεν συμφώνησαν άμεσα με τις απαιτήσεις της Ελλάδας.

Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση της Ελλάδος αποφάσισε να ενισχύσει την θέση της και την στάση της.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τη λήψη απόφασης από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για τη Συρία, η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τη δική της πολιτική, παρέχοντας την Δαμασκό όλη την απαραίτητη βοήθεια, και εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να παρέμβει στην κατάσταση, τότε η όλη κατάσταση θα οδηγηθεί προφανώς σε ένα πολύ χειρότερο επίπεδο για το ΝΑΤΟ”, καταλήγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μέσα σε λίγες μέρες, η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής έχει ανατραπεί πλήρως, ενώ πλέον τα ελληνικά συμφέροντα είναι ξεκάθαρο πως δεν συμπίπτουν με αυτά των δυτικών δυνάμεων, που τόσο σθεναρά υποστηρίζουν την Τουρκία.

Η Ελλάδα άσκησε βέτο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ όπως αποφασίστηκε πριν λίγη ώρα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων.

Η Ελλάδα προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχετικά με την επίκληση του άρθρου 4 από την Άγκυρα, για διαβουλεύσεις, κύλησαν σε κλίμα απόλυτης κατανόησης, τουλάχιστον από τις Μεγάλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Άγκυρα προσήλθε στη συζήτηση καταθέτοντας ένα ευρύ πακέτο αιτημάτων, επικεντρωμένο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αεράμυνας της, αλλά και, μεταξύ άλλων, της επιτήρησης του εναερίου χώρου της από τις αεροπορίες συμμαχικών χωρών.

Αποτελεί εντυπωσιακό στοιχείο το γεγονός ότι πλην των αντιπροσώπων της Ελλάδας, ουδείς από τους υπολοίπους έθεσε το θέμα της επί της αρχής παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια επιχείρηση εκτός των συνόρων.

Η Τουρκία θα πληρώσει σύντομα τα έργα και τις ημέρες του Ερντογάν παντού και τότε ο “λογαριασμός” θα είναι πολύ βαρύς και μεγάλος για τον τουρκικό λαό.

loading...