Δουλειές στα χωράφια σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία χιλιάδων νόμιμων μεταναστών μέσω του αγροτικού τομέα δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα, εκπονείται σχέδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης – σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και τον ΟΑΕΔ – για την παροχή δουλειάς στα χωράφια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Από όλη την Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για την εύρεση εργατών που θα απασχοληθούν σε εύρεση εργατών που θα απασχοληθούν σε εργασίες εποχικού χαρακτήρα σε διάφορες καλλιέργειες. Έτσι, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση μιας επιτροπής που ανέλαβε να βρει λύση στο πρόβλημα. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέο ραντεβού καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Στις πρώτες συναντήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη τη χώρα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του νέου σχεδίου από τον νόμο, πιθανότατα από τον νομό Ημαθίας.

Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό εργαζομένων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τα κατά τόπους ΟΑΕΔ.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας «ΟΑΕΔ μεταναστών» που θα έχει αντίστοιχη λίστα με εργαζόμενους που θα μπορούν να μεταβούν στις αγροτικές περιοχές όπου απαιτούνται εργατικά χέρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα περί τους 66 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι καταγεγραμμένοι, νόμιμοι και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Από αυτή τη «δεξαμενή» θα χρησιμοποιούνται όσοι χρειάζονται για τις αγροτικές εργασίες ανά την Ελλάδα. Από το μάζεμα ελιών στην Κρήτη, μέχρι την παραγωγή των εσπεριδοειδών, το βαμβάκι κλπ.

Το πλεονέκτημα σε σχέση με τους εργάτες από την Αλβανία ή από άλλη χώρα είναι ότι θα πρόκειται για καταγεγραμμένους και επίσημα ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τα μεροκάματα να μπορούν να περάσουν ως έξοδα από τους παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αγρότες επειδή αδυνατούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια, φέρουν για 2-3 μήνες εργάτες από την Αλβανία, όμως, όπως λένε, υπάρχει πρόβλημα τόσο με τα προξενεία και τις βίζες όσο και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών.

loading...