O «απρόβλεπτος» Ερντογάν για το τέμενος Αλ-Άκσα: «ΔΕΝ δίνουμε τα Ιεροσόλυμα!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τούρκος πρόεδρος πολλάκις έχει ταχθεί κατά του ειρηνευτικού σχεδίου στη Μέση Ανατολή.
Για άλλη μία φορά ο «απρόβλεπτος» Τούρκος πρόεδρος στρέφεται εμμέσως πλην σαφώς κατά του Ντόναλντ Τραμπ λόγω του «ειρηνευτικού σχεδίου του αιώνα» που προωθούν οι «μεγάλες δυνάμεις» γύρω από το Ισραήλ.

Αποτελώντας ένας δυνητικός παράγοντας αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν αποδέχεται το σχέδιο για την επίλυση του παλαιστηνιακού, αλλά ακόμη εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ισραήλ για τα Ιεροσόλυμα.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Ahvalnews, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε:

«Το Ισραήλ είναι εισβολέας από το 1947 στα παλαιστινιακά εδάφη. Το μάτι του Ισραήλ δεν χορταίνει, αυτό δείχνουν και οι τελευταίες δηλώσεις. Η Παλαιστίνη είναι πάλι στο στόχαστρο. Με το σχέδιο αυτό (σ.σ. του Ντ.Τραμπ) ο στόχος είναι να προσαρτήσουν τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ως Τουρκία δεν αποδεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε αυτό το σχέδιο που δέχεται την λύση των δύο κρατών αλλά αφαιρεί πλήρως την Ιερουσαλήμ.

Είναι απαίτηση της πίστης μας να κόψουμε τα χέρια που απλώνονται στο τέμενος Αλ-Ακσα.

Αν σήμερα δεν μπορέσουμε να προστατέψουμε το τέμενος Αλ Ακσα, στο μέλλον δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τις βλέψεις προς την Μέκκα. Για αυτό τον λόγο δηλώνουμε ότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί κόκκινη γραμμή μας»

Αναμφισβήτητα όσο «χρήσιμος» κι αν είναι ο Ερντογάν για τους Πούτιν και Τραμπ , άλλο τόσο «ενοχλητικός» μπορεί να γίνει εφόσον δεν συμμερίζεται τα σχέδια των «μεγάλων».

Τη δεδομένη στιγμή η Τουρκία φωνάζει περισσότερο ακόμη και από τους Παλαιστίνιους κατά του ειρηνευτικού σχεδίου γύρω από τους Αγίους Τόπους, δείχνοντας πως είναι ίσως ο μόνος «απρόβλεπτος» ηγέτης σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Ως…αυτόκλητος ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, ο Ερντογάν επί της ουσίας αντιτίθεται στις όποιες αλλαγές αποφασισθούν όχι μόνο στα Ιεροσόλυμα αλλά πιο συγκεκριμένα στο τρίτο ιερότερο (για τους μουσουλμάνους) τέμενος του Αλ-Άκσα.

Θυμίζουμε πως εκεί γίνονται ήδη δειλά-δειλά οι πρώτες ετοιμασίες για την κατασκευή του «Τρίτου Ναού του Σολωμόντος», ενός ναού-“σύμβολο” για την επερχόμενη ειρήνη στην περιοχή.

Προς ώρας βλέπουμε τον Τούρκο πρόεδρο να «ωρύεται» προκειμένου και οι μουσουλμάνοι να έχουν ένα μεγάλο μερίδιο από την «παγκόσμια πίτα» που μοιράζεται αυτή την στιγμή με επίκεντρο τα Ιεροσόλυμα.

loading...