Απλώνει «δίχτυ» ασφαλείας στο Αιγαίο το ΠΝ: «’Eπεσαν» οι υπογραφές για την αναβάθμιση τορπιλών SUT των υποβρυχίων

Κινητικότητα υπάρχει στον τομέα των εξοπλισμών. Η χώρα μας με γοργούς ρυθμούς από την μία προχωράει στην αναβάθμιση των F-16, ενώ εξελίξεις υπάρχουν και στον τομέα αγοράς όπλων που θα κάνουν την δοαφορά.

Η Ελλάδα έχει την απόλυτη υπεροχή στη θάλασσα, όμως σύντομα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά φρεγατών.

Το πλεονέκτημα όμως βρίσκεται κάτω από την θάλασσα, όπου τα υποβρύχιά μας κάνουν την διαφορά.

Βλέποντας την Ελληνική υπεροχή η Τουρκία, αποφάσισε να προσθέσει την επόμενη πενταετία έξι υποβρύχια τύπου 214 όμοια με τα τέσσερα ελληνικά κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Επιπλέον, δύο ελικοπτεροφόρα προβλέπεται να ενταχθούν στον τουρκικό στόλο με το πρώτο να κατασκευάζεται ήδη σε ναυπηγείο της γειτονικής χώρας. Οι Τούρκοι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα ναυπήγησης νέας φρεγάτας ενώ ήδη έχουν παραδοθεί τέσσερις σύγχρονες κορβέτες με σημαντικές δυνατότητες σε οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα ήδη έκανε κινήσεις για την ενίσχυση των υποβρυχίων.

Το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο υπέγραψε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος το 2020, αφορά αυτό της αναβαθμίσεως υφισταμένων τορπιλών υποβρυχίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όχι μόνο τις εργασίες αναβαθμίσεως των τορπιλών αλλά και την Εν Συνεχεία Υποστήριξή (FOS) αυτών, αναφέρει ο Σάββας Δ. Βλάσσης για το doureios.com

Ο ΥΕΘΑ υπέγραψε στις 7 Ιανουαρίου, εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί την εξουσιοδότηση της ΓΔΑΕΕ να συνεργαστεί με το Υπουργείο Οικονομικών για την εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων, όπως και να προβεί σε ενέργειες για την σύναψη σχεδίου συμβάσεως με ενδιαφερόμενες εταιρείες. Εν συνεχεία, το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή και τέλος να τεθεί στο ΚΥΣΕΑ προς έγκριση ώστε να υπογραφεί σύμβαση.

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 112 τορπίλες SUT Mod 0 των 533 mm (κατασκευής της τότε AEG) που εντάχθηκαν σε υπηρεσία στην δεκαετία του 1980 κι αντιπροσώπευαν κορυφαία επιλογή ενώ παλαιότεροι τύποι είναι οι γερμανικές SST και οι αμερικανικές Mk37. Σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν παρουσιάσει αντίστοιχα όπλα πολύ ανώτερων επιδόσεων καθιστώντας την SUT Mod 0 ανεπαρκή για υπερσύγχρονα υποβρύχια όπως τα 214 και το αναβαθμισμένο ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) του Πολεμικού Ναυτικού, υπό την έννοια ότι δεν επιτυγχάνεται μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα υποβρύχια. Για την τορπίλη SUT Mod 0, προσφέρονται επιλογές αναβαθμίσεως που προσδίδουν παραπλήσιες επιδόσεις σε σχέση με νεώτερες τορπίλες της κατηγορίας.

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως υφισταμένων τορπιλών είναι ξεχωριστό από αυτό της προμήθειας νέων τορπιλών βαρέως τύπου για υποβρύχια, συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα νέων τορπιλών υπεγράφη από τον τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη στις 3 Ιουλίου 2019 κι έκτοτε το χειρίζεται η ΓΔΑΕΕ. Οι επιχειρησιακές ανάγκες ανέρχονται σε 82 σύγχρονες τορπίλες αλλά η προμήθεια αφορά μόνο 36, λόγω των στενών δημοσιονομικών πλαισίων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο πρότεινε την υποψηφιότητα της γερμανικής STN Atlas, η οποία όπως έχει γίνει γνωστό περιλαμβάνει και προσφορά εκσυγχρονισμού ενός αριθμού εκ των υφισταμένων τορπιλών SUT Mod 0. Επιπλέον, η γερμανική πρόταση προβλέπει και κάποιον βαθμό εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο έργο, με την SUNLIGHT να κατασκευάζει τους συσσωρευτές.

Χαρακτηριστικά υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής»

Τα Υ/Β τ.«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» τα οποία κατασκευάζονται από την Γερμανική εταιρεία HDW είναι Υποβρύχια κλάσης 214.

Tο πρώτο στη σειρά των 4 Υ/Β κλάσεως 214 κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της HDW στο Κίελο της Γερμανίας, έλαβε το ιστορικό όνομα «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το οποίο θα δώσει και το όνομα σε αυτού του τύπου τα Υ/Β. Το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» κατέπλευσε στην Ελλάδα το 2010.

Τα υπόλοιπα 3 Υ/Β του ιδίου τύπου (S-121 Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ / S-122 Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ / S-123 Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών αποδοχής και επιχειρησιακής ένταξης στο Στόλο.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά του σκάφους

Μέγιστο μήκος: 65,30m
Μέγιστο πλάτος : 6,3m
Υψος (άνευ ιστών): 13m
Εκτόπισμα στην επιφάνεια: 1688tn
Εκτόπισμα στην κατάδυση: 1858tn
Μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια: 10,5kns
Μέγιστη ταχύτητα σε κατάσυση: 21kns

Πρόωση
Η πρόωση θα επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα Υ/Β ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Συνεννόηση
Τα Υ/Β κλάσεως 214 θα είναι πλήρως εφοδιασμένα με τις κεραίες, πομπούς και δέκτες που είναι απαραίτητα για τις επικοινωνίες τους.

Ναυτιλία
Τα Υ/Β κλάσεως 214 του Πολεμικού Ναυτικού θα φέρουν το ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα ISUS της εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK, του οποίου οι κονσόλες με τη δυνατότητα της μεταξύ τους εναλλαγής λειτουργιών, θα αποτελούν τα απαραίτητα συστήματα ναυτιλιακής έρευνας, όπως RADAR, ESM, GPS, ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ κ.τ.λ. Φυσικά πολλά σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ιστοί OPTRONIC με πολλές δυνατότητες απεικόνισης θα αποτελούν σημαντικά ναυτιλιακά αλλά και επιχειρησιακά βοηθήματα.

Οπλισμός
Στο οπλικό Σύστημα ISUS ολοκληρώνονται, τόσο οι τορπίλες, όσο και τα Κατευθυνόμενα Βλήματα SUBHARPOON , τα οποία θα φέρει το Υ/Β στους 8 Τ/Σ και στις θέσεις εφεδρικών όπλων.

Sonar
Στο ίδιο οπλικό σύστημα ενσωματώνεται, παθητικό SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR και άλλες υποβοηθητικές λειτουργίες για την στοχοποίηση και επίλυση προβλήματος βολής.

Προσωπικό-Πλήρωμα
Το προσωπικό Υ/Β τ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» συνίσταται από 6-7 Αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών (Μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών)

Υποστήριξη
Το Υ/Β τ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» μπορεί να μεταφέρει επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως 50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα – λιπαντικά.

loading...