Τα «κρυφά» όπλα στα νερά της Α. Μεσογείου: Ισραηλινά «εμπορικά» πλοία οπλισμένα με πυραύλους Cruise; – Επίθεση στη Συρία με έντονο παρασκήνιο

Μετά την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους στη Συρία, την περασμένη εβδομάδα, πληροφορίες αραβικών μέσω κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν ότι κάποιοι ισραηλινοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την θάλασσα κατά του συριακού εδάφους.
Αυτό έφερε στο προσκήνιο το πιθανό σενάριο (το κάνουν ήδη οι Ρώσοι με τους πυραύλους Club) της  χρήσης είτε «εμπορικών» πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους Cruise LORA (Σύστημα πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς), είτε από Κορβέτας πάλι στα ρωσικά πρότυπα επιθέσεων στην Συρία από την Α.Μεσόγειο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ισραήλ έκανε άλλη μία επίθεση με πυραύλους στο έδαφος της Συρίας.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες  από το Ισραήλ, ωστόσο, δεδομένης της πληροφορίας που παρέχεται από διάφορες πηγές, οι επιθέσεις, όπως και πριν, διεξήχθησαν από τον εναέριο χώρο του γειτονικού Λιβάνου, αλλά και από την θάλασσα, όπως αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ, θέτοντας πολλά ερωτήματα για το τι τύπος πλοίου τις διεκπεραίωσε.

Η πιθανή παρουσία ισραηλινών πολεμικών πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους LORA προσδίδει μια πολύ μεγάλη ευκινησία δράσης στο Ισραήλ σε οποιαδήποτε κατάσταση στην Α.Μεσόγειο.

Ο κορβέτες Sa’ar είναι σε θέση να εκτοξεύσουν έως 20 πυραύλους Cruise. Παράλληλα, το αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Barak-8  προστατεύει τα πλοία και τις πλατφόρμες συμπληρωματικά, όπως και ο πύραυλος cruise P800 Yakhont.

Οι Ισραηλινοί σίγουρα θέλουν να “ελέγξουν” τις κινήσεις, Ιρανών, Τούρκων και λοιπών,  έχοντας έναν “άσσο στο μανίκι τους”, πόσο μάλλον όταν πέσουν και οι υπογραφές για τον αγωγό East Med, για τον οποίο έχουν δεχθεί ανεπίσημο τελεσίγραφο από την Άγκυρα.

Η Israel Aerospace Industries (IAI) είχε ανακοινώσει στις 20 Ιουνίου 2019 την επιτυχημένη δοκιμή πυροδότησης του πυραύλου LORA (Σύστημα όπλου μεγάλου βεληνεκούς) από ένα φορτηγό πλοίο προς έναν προκαθορισμένο στόχο.

Το σύστημα όπλων τοποθετήθηκε σε ένα σκάφος μακριά μέσα στην θάλασσα για να επιτραπεί στην εταιρεία να αποδείξει την εμβέλεια των 400 χιλιομέτρων, την οποία μπορούν να φτάσουν οι πύραυλοι.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία IAI, ο πύραυλος βάρους 1.600 κιλών διαθέτει εύρος ακριβείας «10 μέτρα».

Η πιθανότητα παρουσίας τέτοιων πυραύλων από το Ισραήλ, μας αποκαλύπτει τις ανησυχίες της χώρας αυτής ενάντια στην προσπάθεια τουρκικής κυριαρχίας στην Α.Μεσόγειο, ενώ στοχεύει και στην συνεργασία Τεχεράνης-Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή η Χαμάς απειλεί ξεκάθαρα τις ισραηλινές πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου με “τουρκικά όπλα” και στρατιωτική βοήθεια.

Η Τουρκία διατηρεί επίσης στρατιωτική συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), βοηθώντας τους στρατιώτες του Φαγέζ αλ Σάραζ με προηγμένα όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση.

Η ανάμειξή των Τούρκων δεν έχει περάσει απαρατήρητη, έτσι, Ισραηλινοί και Άραβες υποψιάζονται ένα μεγαλύτερο τουρκικό σχέδιο κυριαρχίας.

Την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΑΕ, Δρ Anwar Gargash, δήλωσε ότι ορισμένες μη-αραβικές κυβερνήσεις, (όπως η Τουρκία), προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους σε βάρος των αραβικών κρατών. Κατηγόρησε την Άγκυρα ότι προωθεί τον εξτρεμισμό και τον επεκτατισμό εις βάρος των Αράβων.

«Η περιοχή μαστίζεται από μια ριζοσπαστική φιλοσοφία που επιδιώκουν οι κυβερνήσεις που ασχολούνται με την επέκταση της επιρροής τους σε βάρος του αραβικού κόσμου», ανέφερε ο Γκάργκαςτ χωρίς να δώσει ονόματα.

Τα σχόλια του Γκάργκας ήρθαν μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του θα αυξήσει τη στρατιωτική του στήριξη προς την κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη «αν χρειαστεί», αξιολογώντας τις επιλογές δράσης (αέρα και θάλασσα).

Φαίνεται ότι η Τουρκία, κάτω από τον Ερντογάν, θέλει να ξαναζήσει το οθωμανικό παρελθόν της κατοχής αραβικών εδαφών από το 1517 έως το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά την παρέλευση πολλών χρόνων αυτού του χρονικού διαστήματος και την ψευδή απεικόνιση της Τουρκίας ως «προστάτης του Ισλάμ», Άραβες και Εβραίοι που ζούσαν κάτω από την στυγνή οθωμανική κατοχή θυμούνται πολύ καλά αυτές τις σκοτεινές εποχές, παρά την ουδέτερη στάση του Ισράηλ για το θέμα της Λιβύης.

Ο Ερντογάν είναι γνωστός υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απαγορευμένης από πολλά αραβικά κράτη, η οποία ενθαρρύνει τον εξτρεμισμό και τον σεχταρισμό στον αραβικό κόσμο.

Η υποστήριξή του Τούρκου προέδρου στην Αδελφότητα οδήγησε σε διχασμό τον αραβικό κόσμο, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τους Άραβες και φέρνοντας πολύ κοντά πλέον σε ρήξη, Ισραήλ και Ιράν.

“Είναι καιρός η Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει τους εξτρεμιστές που διχάζουν την Μέση Ανατολή”, δηλώνουν όλοι όσοι ευρίσκονται στην περιοχή αυτή και καλό θα ήταν η δύση να τους ακούσει πολύ καλά.

loading...