Α/ΓΕΑ Φρουρών της Επανάστασης: «Μακάρι να είχα πεθάνει» – «Περάσαμε το ουκρανικό Boeing για εχθρικό αεροσκάφος»!

Συνέντευξη τύπου έδωσε πριν λίγο ο Α/ΓΕΑ των Φρουρών της Επανάστασης για το περιστατικό με το ουκρανικό αεροσκάφος. Παραδέχθηκε και αυτός ότι το Boeing έπεσε από ιρανικό πύραυλο και ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.

Μάλιστα όπως δήλωσε, όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό, ευχόταν να είχε πεθάνει, καθώς δεν άντεξε στο άκουσμα της είδησης.

Ο Ιρανός διοικητής ανέφερε πως οι Ιρανοί είχαν εντοπίσει στο ραντάρ το Boeing, αλλά πίστεψαν πως ήταν εχθρικό αεροσκάφος, καθώς όπως δήλωσε η Τεχεράνη είχε ενημερώσει νωρίτερα όλες τις αεροπορικές εταιρείες να μην στείλουν τα σκάφη τους σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως σας αναφέραμε νωρίτερα, σε ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί ανέφερε ότι η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι «μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος» και πρόσθεσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά για το συμβάν».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος», τόνισε ο Ροχανί. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

Η πτήση PS752 της Ukraine Airlines International συνετρίβη νωρίς το πρωί της Τετάρτη δυτικά της Τεχεράνης λίγη ώρα μετά την απογείωσή του. Οι επιβαίνοντες ήταν κυρίως Ιρανοί και Καναδοί, όμως και Αφγανοί, Βρετανοί, Σουηδοί και Ουκρανοί.

Ένα βίντεο είκοσι δευτερολέπτων, που δείχνει τη στιγμή που ένας πύραυλος χτυπά το αεροπλάνο, έχει διαδοθεί στο Διαδίκτυο.

Την Πέμπτη ο Καναδάς πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε εκτιμήσει ότι δεν πρόκειται για ατύχημα. «Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές» που «αναφέρουν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους- αέρος», είχε προσθέσει. «Πιθανόν να μην ήταν σκόπιμο».

Μαύρα κουτιά

Το Ιράν έχει δεσμευθεί να διεξάγει μια «διαφανή» έρευνα και ότι θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει το έργο των χωρών που έχουν θύματα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο υπογράμμισε ότι οι Ουκρανοί ερευνητές έχουν «την πλήρη συνεργασία» της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη, η οποία διέκοψε τις σχέσεις της με τον Καναδά το 2012, ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει την άφιξη μιας καναδικής ομάδας αρμόδιας «να ασχοληθεί με τις υποθέσεις των Καναδών θυμάτων».

Εξάλλου ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά- Φιλίπ Σαμπάν δήλωσε ότι η χώρα του θα σχηματίσει μια ομάδα συντονισμού με την Ουκρανία, τη Σουηδία, το Αφγανιστάν και τη Βρετανία, η οποία θα μιλά «με μία φωνή» υπέρ «μιας πλήρους και διαφανούς» έρευνας για τα αίτια της συντριβής.

Το Ιράν έχει καλέσει και τη Boeing, την αμερικανική εταιρεία που κατασκεύασε το αεροσκάφος, να συμμετάσχει στην έρευνα, καθώς και Αμερικανούς, Καναδούς, Γάλλους και Σουηδούς για να παρακολουθήσουν τις μεθόδους εργασίας των Ιρανών.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ εκτίμησε ότι το Ιράν «θα πρέπει να πάρει μαθήματα» από την τραγωδία αυτή.

«Αν η αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών (του ουκρανικού αεροσκάφους) και η έρευνα δεν αποδείξουν ότι ο ιρανικός στρατός το έκανε σκοπίμως (…), το θέμα θα πρέπει να κλείσει. Με την ελπίδα να πάρουν μαθήματα και να ληφθούν μέτρα από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

loading...