ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΑΣΤΡΑΠΗ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ(!) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Της Λέττας Καλαμαρά

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 ο Ελληνικός Στρατός διά της ΑΣΔΥΣ προκήρυξε σύμβαση-διαγωνισμό για την Προμήθεια 4 Ταχυπλόων Σκαφών Μεταφοράς Προσωπικού Προς Κάλυψη Κατεπείγουσας Ανάγκης Οφειλόμενης σε Γεγονότα Απρόβλεπτα για την Αναθέτουσα Αρχή, προϋπολογισθείσας αξίας ενός εκατομμύριου εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.600.000,00€), με αντιστοιχία τιμής ανά σκάφος τις τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (400.000,00€).

Οι προσκληθείσες εταιρείες κλήθηκαν εντός 2 ημερών από την 20η Νοεμβρίου να καταθέσουν τις προσφορές τους και η αποσφράγιση των φακέλων των προσφορών έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ, ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού (ΕΔΔ), σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιθυμούσαν την παράδοση των σκαφών να γίνει την 31 Δεκεμβρίου 2019, Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Με βάση ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στις 5 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η παράδοση του 1ου ταχυπλόου σκάφους από την εταιρεία RAFNAR, το RAFNAR 1100. Οι πληροφορίες φέρουν και άλλες εταιρείες να έχουν επιλεγεί για την προμήθεια των υπολοίπων ταχυπλόων σκαφών ενώ Το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της δημοσίευσης και ανοίγματος των προσφορών ήταν μόλις 2 ημέρες ενδεχομένως να οφείλεται και στη μη συμμετοχή τελικά σημαντικού αριθμού εταιρειών που προσκλήθηκαν.


Συμπτωματικά να θυμήσουμε ότι η εταιρεία RAFNAR που φέρεται να παρέδωσε πρώτη το σκάφος της, είχε επιλεγεί πρόφατα και από την Ένωση Εφοπλιστών, τον Πρόεδρο κ.Θεόδωρο Βενιάμη και το Διοικητή του Αγίου Όρους κ.Μαρτίνο μεταξύ άλλων, για τη δωρεά 10 ταχύπλοων σκαφών (5+5) στο Λιμενικό μας, την οποία και επικρότησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπτωματικά η ημέρα συνάντησης της Ένωσης Εφοπλιστών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η 22η Νοεμβρίου 2019, ημέρα ανοίγματος των προσφορών του παραπάνω διαγωνισμού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιχειρησιακή χρήση των εν λόγω σκαφών από τους Καταδρομείς, το πιο επιθετικό όπλο των Στρατού Ξηράς, για τους μετανάστες. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η προμήθεια 41 Ταχυπλόων Σκαφών των Καταδρομών αξίας 16,02 εκατομμυρίων ευρώ για πολεμική χρήση. Ας δούμε τελικά ποια εταιρεία θα επιλεγεί και ποιες σύγχρονες επιχειρησιακές προδιαγραφές θα πληροί για το μέλλον των Καταδρομών της Ελλάδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιοι εχθροί μας παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του διαγωνισμού.


Να σημειωθεί ότι οι Καταδρομείς χτυπήθηκαν σκληρά από το παρακράτος την προηγούμενη χρονιά με την κλοπή οπλισμού από το Μεγάλο Πεύκο που ουδέποτε βρέθηκε, χώρο παράδοσης των σκαφών των Καταδρομών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άριστοι αξιωματικοί που σχετίζονται με τις παραπάνω προμήθειες σε νευραλγικές θέσεις φέρονται να βρίσκονται δικαστικά υπόλογοι για άλλες υποθέσεις συμπτωματικά.

loading...