Πιερρακάκης: Απλοποιείται η διαδικασία δήλωσης γεννήσεων

Έως τώρα τα παιδιά δηλώνονται στο Ληξιαρχείο, στα ασφαλιστικά ταμεία, οι γονείς παίρνουν ΑΜΚΑ για τα παιδιά από τα ΚΕΠ και δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠ για το επίδομα γέννησης – Από τον άλλο μήνα θα αρκεί η δήλωση στο Ληξιαρχείο, μέσα στα μαιευτήρια
Εντός του Φεβρουαρίου απλοποιείται η διαδικασία της δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού. Με μία μόνο ενέργεια του γονέα στο μαιευτήριο, θα ενημερώνονται όλα τα μητρώα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης το πρωί της Τετάρτης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντζούνο στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΙ, ο Υπουργός είπε ότι η διαδικασία θα ψηφιστεί στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου για το επίδομα της γέννησης κι ότι αναμένεται τα νοσοκομεία της χώρας να είναι έτοιμα εντός του Φεβρουαρίου προκειμένου να μπορούν να υποδέχονται τις δηλώσεις.

«Σήμερα, όταν γεννιέται ένα παιδί, πρέπει να πας σε πάρα πολλά γκισέ. Στο ισόγειο του μαιευτηρίου, στα ΚΕΠ για να πάρεις ΑΜΚΑ, στο ληξιαρχείο, στο ταμείο του πατέρα ή της μητέρας, ενώ στη νυν κυβέρνηση έχουμε προσθέσει στην εξίσωση και τον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Όλα αυτά θα διεκπεραιώνονται αυτόματα στο ισόγειο του μαιευτηρίου, με μία και μόνο δήλωση, κι αυτό θα ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο», δήλωσε.

Αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενό των νέων ταυτοτήτων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η νέα ταυτότητα θα είναι σαν πιστωτική κάρτα και θα περιλαμβάνει και έναν αριθμό, ο οποίος είναι ο ενιαίος αριθμός που πλέον θα χρησιμοποιούμε. Επιπλέον, θα υπάρχει μια εφαρμογή στο κινητό, όπου θα μπορείς να έχεις την ταυτότητά σου και εκεί. Άρα θα μπορείς να κουβαλάς το κινητό σου αντί για την ταυτότητά σου».

Όσον αφορά το κόστος των νέων ταυτοτήτων, τόνισε ότι «έχουμε κρατήσει το ίδιο κόστος που υπήρχε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και προσθέσαμε μια σειρά από πράγματα μέσα στον υφιστάμενο διαγωνισμό. Πρώτον, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να πάμε σε καλύτερες λύσεις σχετικά με τη φωτογραφία, δηλαδή έγχρωμη και υψηλής ασφάλειας. Δεύτερον, προσθέσαμε ψηφιακή υποδομή, δηλαδή να μπορώ να έχω πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες από το σπίτι μου. Αυτό όλο έγινε με ακριβώς το ίδιο κόστος, δεν ανέβηκε ούτε ένα σεντ παραπάνω».

loading...