Οι Τούρκοι φοβούνται & το παραδέχονται: ”Σε κίνδυνο οι στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις λόγω ελληνικής υπεροχής”

Ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Τακάν, μέσω μεγάλης τουρκικής εφημερίδας εκφράζει τους ενδόμυχους φόβους της ισλαμικής ελίτ του ΑΚΡ, για τηνστρατηγική περικύκλωση της τουρκικής ενδοχώρας μέσω του Αιγαίου.

Γ.Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας  – https://www.pentapostagma.gr/

Στην συνέχεια ο ίδιος αναρωτιέται το κατά πόσον θα είναι εφικτή μια πιθανή αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση από τα νησιά μας, στα οποία θα τοποθετηθούν πιθανότατα, αμερικανικές δυνάμεις και όπλα.

“Από τώρα και στο εξής, μια επιχείρηση κατά των τουρκικών εδαφών δια μέσω του Αιγαίου, από στρατιωτική άποψη τουλάχιστον, δεν φαίνεται πιθανή.  Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της στο Αιγαίο με τη δική της δύναμη, αλλά αποκαλύπτεται ότι υπάρχει πλέον μια τεράστια υποστήριξη από αμερικανικά όπλα, η οποία που μεγαλώνει καθημερινά.

 Οι ΗΠΑ συνεχώς εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν τις βάσεις αυτές στο Αιγαίο. Αμερικανικά UAV αυξάνουν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες θα λάβουν πιθανόν και αεροσκάφη F-35.

Είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι είδους απειλή για την Τουρκία θα έρθει από τα νέα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που θα πετούν από τη Λήμνο για παράδειγμα; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σαφής απειλή για όλες τις τουρκικές στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μέσα και γύρω από την Άγκυρα. Με λίγα λόγια…δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα στο Αιγαίο (αλλά και οι ΗΠΑ)”, καταλήγει ο ίδιος αφήνοντας ένα ρητορικό ερώτημα για τον Τούρκο ΥΠΑΜ. Χ. Ακάρ.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος εκφράζει την εύλογη ανησυχία που επικρατεί στο τουρκικό γενικό επιτελείο από την στενή πλέον σχέση Ελλάδος -ΗΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.
Αυτό που προκαλεί όμως την μεγαλύτερη ένταση στην τουρκική πλευρά, είναι  η θέση που θα λάβουν πιθανόν αμερικανικά οπλικά συστήματα κοντά στα τουρκικά παράλια, τα οποία όπως φαίνεται προκαλούν….άσχημους συνειρμούς στην Άγκυρα.
   
Στόχος των ΗΠΑ είναι σαφώς ο ενεργειακός έλεγχος, ενόψει της κατασκευής του αγωγού EastMed, ο έλεγχος των Στενών, αλλά και η άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην Τουρκία τους επόμενους μήνες.

Οι ΗΠΑ έχουν  επίσης αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα και πυρομαχικά στην Ανατολική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, μεταξύ άλλων.

loading...