Προοίμιο πολέμου από την Αίγυπτο: Τεράστια δύναμη πυρός σε αποβατικές ενέργειες στη Μεσόγειο – Έντονη κινητικότητα

Ο αιγυπτιακός στρατός διενήργησε μια σειρά χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, στο τελευταίο σκέλος μιας σειράς επιχειρήσεων ενός ευρύτερου σχεδίου μάχης, δήλωσε Αιγύπτιος εκπρόσωπος την Κυριακή. Η κινητικότητα της Αιγύπτου προοικονομεί πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς τα σενάρια που εξετάσθηκαν αφορούν εδάφη που περιγράφουν τις παράκτιες πόλεις της Λιβύης.

Οι μονάδες της βόρειας στρατιωτικής περιοχής που εδρεύει στην Αλεξάνδρεια, παράλληλα με τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, τους συνοριοφύλακες και τις μονάδες ειδικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν δραστηριότητες που αποσκοπούν στη διασφάλιση των ακτών της Μεσογείου και την αποτροπή κάθε εχθρικής ναυτικής επίθεσης, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Tamer El-Refai.

Οι ναυτικές και αεροπορικές μονάδες πραγματοποίησαν αμφίβιες επιχειρήσεις στις ακτές της Μεσογείου. Οι αεροπορικές δυνάμεις ενεργοποίησαν τορπίλες, φρεγάτες, αεροσκάφη και αντι-υποβρύχιακούς σταθμούς, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μέτρα ναυτικής ασφάλειας στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς.

Οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, μαζί με τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, πραγματοποίησαν επίσης μια σειρά αποβατικών ασκήσεων για την κατάληψη μιας παράκτιας περιοχής και την εξάλειψη εχθρικών στόχων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου διεξήγαγαν μια αμφίβια επιχείρηση στη Μεσόγειο, η οποία περιελάμβανε ελικοπτεροφόρο Mistral, φρεγάτες κλάσης Gowind και Perry, ένα πλοίο πυραύλων και ένα γερμανικό υποβρύχιο Type-209, αντι-υποβρυχιακές μονάδες και δυνάμεις πεζοναυτών.

Η φύση των ασκήσεων θυμίζει προετοιμασία πολέμου στο έδαφος της Λιβύης, όπου η έκβαση της κρίσης επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της Αιγύπτου. Το Κάιρο στηρίζει τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίο ηγείται της προέλασης του Εθνικού Στρατού (LNA) στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη, εναντίον των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) υπό την ηγεσία του φιλότουρκου Φαγέζ αλ Σαράζ.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, αποκάλυψε πως ζητήθηκε η στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στη χώρα.

Αίγυπτος και Λιβύη ενώνουν τις δυνάμεις τους ενόψει της τουρκικής εισβολής στη χώρα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης αναμένεται να ζητήσει πλήρη στρατιωτική επέμβαση από το Κάιρο εφόσον η Τουρκία στείλει τακτικό στρατό για την υποστήριξη των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).

Με την εκεχειρία να κρέμεται από μία κλωστή και τον Εθνικό Στρατό (LNA) να προελαύνει σε στρατηγικές πόλεις και περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, μια πιθανή εμπλοκή της Αιγύπτου αλλάζει τις ισορροπίες σε συντριπτικό βαθμό υπέρ του Χαφτάρ, ο οποίος ήδη επικρατεί στον αιματηρό εμφύλιο.

Οι πιθανότητες για μια γενικευμένη σύρραξη στη Λιβύη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, και η κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιγύπτου δείχνει συνεχή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο κλιμάκωση και εγρήγορση για άμεση επέμβαση στη Λιβύη όσο διατηρείται το στρατηγικό πλεονέκτημα υπέρ Βεγγάζης-Καϊρου.

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου – https://www.pentapostagma.gr/

loading...