Την Άνοιξη εκλογές; Α.Τσίπρας: «Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση»

Διάχυτη είναι η ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό με τον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη να είναι πιθανό να προσφύγει στις κάλπες για να “κάψει” την απλή αναλογική.

Ο σκόπελος της εκλογής ΠτΔ μετά την ψήφιση της Α.Σακελλαροπούλου και της επικείμενης υπερψήφισης του νέου εκλογικού νόμου ίσος δείχνουν τον δρόμο για τις κάλπες που μπορεί να είναι πιο σύντομα από όσο νομίζουμε.

Άλλωστε και η σημερινή δήλωση του προέδρου του του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από το Βήμα της Βουλής , στη συζήτηση που γίνεται για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή όπου αναφέρει ότι ” η κυβέρνηση αλλάζει τώρα τον εκλογικό νόμο «ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογή αναμέτρηση”.

Στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – μεταξύ άλλων – αναφέρει:

«Συζητείται σήμερα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών». Ενα κρίσιμο νομοσχέδιο που αφορά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και συζητείται με απόντα τον Πρωθυπουργό.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του. Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου πώς μπορεί ο ίδιος να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη. Διότι σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει καταγραφεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου. Και επιθυμεί και προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε μας οδήγησαν στη κρίση.

Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ. Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου. Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος. Εμείς από την άλλη, δε παίζουμε με θέματα αρχών και το έχουμε αποδείξει.

Δε κατασκευάζουμε ούτε συνταγματικές τροποποιήσεις ούτε εκλογικούς νόμους με βάση την εκτίμηση που έχουμε για το τι συμφέρει το κόμμα μας. Αλλάξαμε το άρθρο 86 για την εκλογή ΠτΔ. Αποσυνδέσαμε την εκλογή από τη θητεία της Βουλής. Όχι γιατί μας συνέφερε αλλά γιατί έτσι θεωρούμε ορθό για τη λειτουργία της δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Και το ίδιο κάναμε και με τον εκλογικό νόμο.

Ποτέ δεν συμφέρει ένα κόμμα εξουσίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, η απλή αναλογική. Αλλά ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στη πόλωση των δύο κομμάτων. Αλλά εμείς έχουμε άλλο ηθικό και αξιακό πλαίσιο. Γιατί εμείς δε θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι, ούτε συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος αλλά φορέα της αλλαγής και της ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Για αυτό και πιστεύουμε βαθιά στην αξία της δημοκρατίας. Στην αξία της ισοτιμίας της ψήφου. Και εμπιστευόμαστε τον λαό και τις επιλογές του. Η θέση του ελληνικού λαού μέσα στο πολιτικό σύστημα αποκαταστάθηκε, στην πληρότητά της, με το νόμο ν. 4406/2016 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Και αυτή η αξιακή μας θέση απέναντι στο ζήτημα της λαϊκής κυριαρχίας, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε παιχνίδια με σκοπιμότητες και μικροϋπολογισμούς.

Άλλωστε, επαναλαμβάνω, η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας. Και σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν και ακόμη περισσότεροι λόγοι ώστε να είναι ανόητοι οι όποιοι σχεδιασμοί και υπολογισμοί.

Και αυτό γιατί ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση – είτε έτσι είτε αλλιώς- θα είναι με απλή αναλογική. Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε τώρα είτε το Φθινόπωρο, είτε του χρόνου είτε το ’23, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική. Άρα, όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων εσας κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ότι και να γίνει, δε θα εκλεγείτε ξανά.

Να το γνωρίζετε, λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης. Πόσο δε μάλλον που όσο περνάει ο καιρός και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι μεγάλες προσδοκίες που απατηλώς δημιούργησε ο κος Μητσοτάκης διαψεύδονται παταγωδώς. Ξέρω βέβαια, σας λένε κάποιοι, μη νοιάζεστε, γιατί οι επόμενες εκλογές δε θα βγάλουν κυβέρνηση και θα πάμε ξανά σε εκλογές οπότε και θα έχετε κάποια πιθανότητα να εκλεγείτε. Πόσο σίγουροι είστε για αυτό;

Και πόσο πειστικό είναι ένα επιχείρημα ενός κόμματος που θα κατέρχεται σε μια εκλογική αναμέτρηση λέγοντας στους ψηφοφόρους του: Μη σας νοιάζουν αυτές οι εκλογές, εμείς δε λογαριάζουμε την εντολή του λαού, εμείς δε θέλουμε λύση από τη κάλπη, εμάς μας ενδιαφέρουν οι επόμενες. Νομίζω ότι θα είναι ένα εξαιρετικό επιχείρημα για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να μπουκοτάρει τις εκλογές, όχι όμως για κάποιον που θέλει να τις κερδίσει.

Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είτε το θέλετε είτε όχι και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη.

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

“Σύμμαχος” του Κ.Μητσοτάκη οι δημοσκοπήσεις;

Σε δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 12,5% κάτι που μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση στον Κ.Μητσοτάκη για μι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Θετικά αποτιμά το 58% την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό προκύπτει από την δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε απόψε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει επίσης ότι την υποψηφιότητα της «εγκρίνει» το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένος στη βάση του καθώς το ποσοστό αποδοχής στους ψηφοφόρους του κυμαίνεται στο 53%.

Η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 12,5 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεση ψήφου, ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά αυτή ανεβαίνει στις 47 μονάδες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ερωτήσεων για τα ελληνοτουρκικά καθώς το 62% ανησυχεί από τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενώ το 55% θεωρεί ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα το 36% θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την στάση της Γαλλίας στα ελληνοτουρκικά (αποδοχή 67%) ενώ εκφράζουν ουσιαστικά την απογοήτευσή τους για την στάση της ΕΕ των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό η αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής πέφτει στο 49% με το 39% να θεωρεί ότι κινείται σε λάθος πορεία.

loading...