Το Ιράν δεν είναι Συρία: Σε τι θέση θα βρεθούν οι ΗΠΑ αν εισβάλουν

Παρακάτω θα δούμε μερικές λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εισβάλουν στο Ιράν και επίσης θα δούμε γιατί η Τεχεράνη δεν είναι Συρία στρατιωτικά.

Η δυνατότητα των Ιρανών στον ηλεκτρονικό πόλεμο

Τον Οκτώβριο του 2019, μια ομάδα χάκερ που φαίνεται ότι συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον μιας “προεκλογικής εκστρατείας” στις ΗΠΑ, στοχεύοντας σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκουν, μεταξύ άλλων, σε νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η δυνατότητα των Ιρανών να καταρρίπτουν drones

Τον Νοέμβριο του 2019, το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο πετούσε πάνω από το λιμάνι της πόλης Μαχσάχρ στο νότιο τμήμα της χώρας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.Αυτή η είδηση έδειξε σε όλο τον κόσμο, ότι οι Ιρανοί έχουν αυτή την δυνατότητα.

Ο νέος ιρανικός πύραυλος τύπου κρουζ

Σε βίντεο που είχε δώσει το Ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ένας πύραυλος τύπου κρουζ (πύραυλος κατευθυνόμενος από υπολογιστή που μπορεί να κινηθεί σε χαμηλό ύψος και με μεγάλη ταχύτητα) να εκτοξεύεται μέσα από υποβρύχιο. Οι Ιρανοί εξέλιξαν αυτό τον πύραυλο ο οποίος έχει το όνομα Jask 2. Τα χαρακτηριστικά του παραμένουν άγνωστα.

Σύγχρονο αντιαεροπορικό ιρανικής κατασκευής

Το Khordad 3 είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα με σύγχρονες προδιαγραφές και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είχε καταρρίψει αμερικανικό drone. Επίσης οι Ιρανοί έχουν στην διάθεσή τους τα αντιαεροπορικά Bavar 373 (πολλοί το συγκρίνουν με το ρωσικό αντιαεροπορικό S-300) και Mersad 16.

Οι ιρανικοί πύραυλοι

Οι Πύραυλοι Khorramshahr μπορούν να χτυπήσουν στόχους 2000 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι πύραυλοι Soumar μπορούν να πλήξουν εγκαταστάσεις που βρίσκονται 2.500 χιλιόμετρα μακριά.

Ο πύραυλος τύπου κρουζ Hoveyzeh της οικεγένειας πυραύλων soumarμπορεί να πλήξει στόχους στο έδαφος με πολύμεγάλη ακρίβεια. Η εμβέλειά του ξεπερνά τα 1300 χιλιόμετρα.

Τα ιρανικά drones

Το όνομα Raad 85 είναι γνωστό. Είναι τα drones αυτοκτονίας που διαθέτει η Τεχεράνη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές.

Μερικά από τα οχήματα που διαθέτει η Ιρανική Πολεμική Αεροπορία: 33 αεροσκάφη Grumman F-14A Tomcat, 25 Mikoyan MiG-29 Fulcrum.

Μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων: 23 Dassault Mirage F1, 24 Chengdu F-7 Airguard, 30 HESA Saeqeh, 48 McDonnell Douglas F-4 D/E, 60 Northrop F-5 E/F.

Επιθετικά αεροσκάφη: 41 HESA Azarakhsh, 30 Sukhoi Su-24.

Αναγνωριστικά: 16 McDonnell Douglas RF-4E.

Στρατιωτικοί δορυφόροι

Όπως είναι αυτονόητο δεν έχει γίνει γνωστό πόσους στρατιωτικούς δορυφόρους διαθέτει το Ιράν αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχουν, καθώς στο διαδίκτυο υπάρχει βίντεο από την επιτυχημένη εκτόξευσή τους.

Διπλωματία

Το Ιράν διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ρωσία του Πούτιν, με την Συρία του Άσαντ αλλά και με το Ιράκ.

Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση των Ενόπλων Δυνάμεων του ΙΡΑΝ και των ΗΠΑ. Το αμερικανικό οπλοστάσιο είναι σαφώς ανώτερο από αυτό της Τεχεράνης. Το σίγουρο όμως είναι ότι μια εισβολή με Συμβατικά Όπλα (Μην Πυρηνικά όπλα) στο ΙΡΑΝ, δεν θα είναι περίπατος. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει τις πραγματικές στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν.

loading...