Δένδιας: “Θα προασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την εθνική μας κυριαρχία”


"Η Ελλάδα θα προασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της και όλα τα νόμιμα μέσα την εθνική της κυριαρχία", διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς την Τουρκία.
Μιλώντας στην “Καθημερινή”, ο κ. Δένδιας τόνισε πως “η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει σταθερά το διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής”.

Επισήμανε, δε, πως το γεγονός ότι η χώρα μας αντιδρά στις προκλήσεις με ψυχραιμία δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως έλλειψη αποφασιστικότητας ή βούλησης.

“Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία και τη σταθερότητα στην πολυτάραχη γωνιά του κόσμου όπου ζούμε. Ωστόσο, όταν γειτονική μας χώρα (σ.σ. Τουρκία) επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά, οφείλουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται όλες οι σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει το τελευταίο διάστημα”.

Σημείωσε ακόμη ότι:

“Πρωτοβουλίες οι οποίες σαφώς και έχουν αποφέρει αποτέλεσμα. Οι θέσεις μας έχουν τύχει δημόσιας στήριξης από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και από χώρες του Κόλπου, μεταξύ άλλων.

Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αυτό ακριβώς τονίζουμε στους συμμάχους και εταίρους μας, με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Αντιθέτως, οι τουρκικές θέσεις έχουν τύχει απόλυτης καταδίκης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τις τοποθετεί εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου”.

“Η συνταγματική μας υποχρέωση μάς επιβάλλει να προασπίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα νόμιμα μέσα, την εθνική μας κυριαρχία. Τo γεγονός ότι η Ελλάδα αντιδρά στις προκλήσεις με ψυχραιμία δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως έλλειψη αποφασιστικότητας ή βούλησης να κάνουμε, αυτονόητα, το καθήκον μας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθότι είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλήρως ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον καμίας πλευράς”, δήλωσε ο ίδιος.

Δένδιας για το ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ
Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και απαντώντας σε ερώτημα για το τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Δένδιας είπε:

“Είναι προφανές ότι οι τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η αποσταθεροποίηση που προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αντίθετες με ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων στρατηγικών εταίρων της Ουάσιγκτον.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :