Αναγνώριση προσώπου – Η Ε.Ε. προειδοποιεί…

Όλο και περισσότερες εταιρείες ασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού αναγνώρισης προσώπου. Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Apple, η Microsoft, Google, Facebook επενδύουν σημαντικά ποσά στην εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής.

Η εξέλιξη ενός τέτοιου λογισμικού και η βελτίωση της ακρίβειάς του απαιτεί τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου δεδομένων από τους χρήστες. Οι εταιρείες συγκεντρώνουν τα δεδομένα μέσω της δημιουργίας ιστοσελίδων διαμοίρασης φωτογραφιών (π.χ. Instagram, Facebook, Flickr) ή την κατασκευή εφαρμογών όπου ο χρήστης επεξεργάζεται τις φωτογραφίες του και στη συνέχεια τις μοιράζεται δημόσια ή με φίλους του.
Αυτή η τακτική των εταιρειών «τράβηξε» την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προσπαθεί να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη χρήση τέτοιων μεθόδων συλλογής δεδομένων.

Η ανησυχία της Επιτροπής δεν έχει να κάνει μόνο για το φόβο κατάχρησης από τις εταιρείες αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στην απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπων σε δημόσιους χώρους για μια περίοδο τριών με πέντε ετών. Διάστημα ικανό αλλά και απαιτητό όπου “θα μπορούσε να προσδιοριστεί και να αναπτυχθεί μια υγιής μεθοδολογία για την αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της τεχνολογίας και πιθανά μέτρα διαχείρισης κινδύνου”.

Σίγουρα θα χρειαστεί να προβλεφθούν και κάποιες εξαιρέσεις όπως π.χ. η χρήση της καταγραφής για ερευνητικούς λόγους ή για κάποια πολύ συγκεκριμένα έργα ασφαλείας, πάντα με την επίβλεψη των αρμόδιων, ανεξάρτητων αρχών.

Οι υπέρμαχοι της προστασίας της ιδιωτικότητας προβάλλουν την ανησυχία τους για την ακρίβεια τέτοιων συστημάτων και κατά συνέπεια την αυθαίρετη παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ατόμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες ως προς τη δημιουργία τέτοιων λογισμικών παρακολούθησης από τις εταιρείες αλλά και προς τη χρήση τους από τους ενδιαφερόμενους, είτε από ιδιώτες είτε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συζήτηση για την αναγνώριση προσώπων και τα οφέλη ή τους φόβους από τη χρησιμοποίηση τέτοιων τεχνολογιών έχει έρθει στο προσκήνιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γράφει: Αντώνης Κωνσταντίνου
https://voicenews.gr/

loading...