Αιγυπτιακό «χαστούκι» σε Ερντογάν: «Δεν θα επιτρέψουμε την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας»

Αιγυπτιακό χαστούκι στον Ερντογάν για άλλη μια φορά. Ο Σίσι δείχνει τα δόντια του στην Τουρκία, με το Κάιρο να είναι έτοιμο για όλα και αποφασισμένο να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας στην περιοχή.

Χθες οι Τούρκοι έλαβαν το πρώτο μήνυμα, καθώς ο Χαφτάρ και Σίσι, αποφάσισαν να τρίψουν στην μούρη του Ερντογάν την απαίτηση για απόσυρση του LNA από την Τρίπολη.

Σήμερα μάλιστα, ο πρόεδρος του Αιγυπτιακού κοινοβουλίου προχώρησε σε δηλώσεις που αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα, ότι το Κάιρο δεν θα ανεχθεί προκλήσεις στα σύνορά του.

Ο Ali Abdel-Al, δήλωσε ότι κάποιες δυνάμεις θέλουν να επαναφέρουν την Οθωμανική αυτοκρατορία στα σύνορα της Αιγύπτου. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό όμως ότι και να ονειρεύονται κάποιοι!

Τα σχέδιά τους θα αποτύχουν, θα καταρρεύσουν!

Ξεκάθαρο το μήνυμα, με την Αίγυπτο την ίδια στιγμή να χτίζει βάσεις δίπλα στα σύνορα με την Λιβύη. Ο Σίσι έδωσε εσπευσμένη εντολή να δημιουργηθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Habata, Al-Sallum και Bir Al-Khamsa.

Ο στόχος ένας και μοναδικός. Σε περίπτωση νέας αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, η Αίγυπτος θα απαντήσει δυναμικά.

Όπως φαίνεται μόνο τα ΗΑΕ και ο Σίσι υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον Χαφτάρ, με Ρώσους, Ιταλούς και Τούρκους να δημιουργούν τον δικό τους άξονα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, αναχώρησε από την Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας που συντάχθηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην ρωσική πρωτεύουσα χθες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Πιθανότατα τον Τσαβούσογλου δεν τον ενόχλησε μόνον η αποχώρηση Χάφταρ από την Μόσχα, αλλά κυρίως οι ευθείες βολές κατά της Άγκυρας από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, ότι δηλαδή ήταν οι αξιώσεις της Τουρκίας που τίναξαν στον αέρα τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

loading...