Κιλιτσντάρογλου:Υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες στα ελληνικά νησιά; Ναι. Τα νησιά, που μας ανήκουν, είναι υπό κατοχή; Ναι, είναι»

Δεν είναι λίγες οι φορές που από την αντιπολίτευση στην Τουρκία ακούγουνται ακόμη πιο σκληροπυρηνικά λόγια.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η συνέντευξη εφ’όλης της ύλης που έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πρόκειται για τον αρχηγό της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, με πολλά εκατομμύρια οπαδών, κυρίως μακριά από τα κοσμοπολιτικα κέντρα της γείτονος (βλ.Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη).

Οι κεμαλιστές που για δεκάδες χρόνια πρωταγωνιστούσαν στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, εκφράστηκαν αυτή τη φορά μέσω του αρχηγού τους , ο οποίος με τη σειρά του εξαπέλυσε το ανθελληνικό του μένος.

Για όσους τυχόν πιστεύουν πως μόνο ο Ερντογάν είναι εκείνος που εκπροσωπεί μία προκλητική ρητορική στην εξωτερική πολιτική, αρκεί να διαβάσουμε τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου για την…«κατοχή» των νησιών στο Αιγαίο:

«Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, σωστά; Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αυτά τα νησιά πρέπει να “εκκαθαριστούν”από όπλα.

Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις σε αυτά τα νησιά. Υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες στα ελληνικά νησιά; Ναι. Τα νησιά, που μας ανήκουν, είναι υπό κατοχή; Ναι, είναι»

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης των κεμαλιστών στην Τουρκία αναφέρεται για «κατοχή» νησιών από την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Οι ερωνείες προς τον Πούτιν και η αναφορά στον Παγκόσμιο Ηγέτη

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος την συνάντευξή του, ο ηγέτης του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όχι μόνο επέκρινε τις στενές ομολογουμένως σχέσεις που διατηρεί η Μόσχα με την Άγκυρα, αλλά προέβη και σε μία…περίεργη αναφορά στον παγκόσμιο ηγέτη.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη και την παρέμβαση της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο Κιλιτσντάρογλου «απασφάλισε»:

«Παίρνεις μαθήματα από τον Πούτιν. Κάνεις ό,τι ο Πούτιν λέει. Μα αυτοί δεν ξέρουν να διοικήσουν ένα κράτος!»

Και συνέχισε επικρίνοντας τον Ερντογάν, προβαίνοντας σε μία αρκετά περίεργη παρομοίωση ( ;: ) με τον παγκόσμιο ηγέτη:

«Πού είναι ο εθνικός ήρωας; Πού είναι ο παγκόσμιος ηγέτης; Πού είναι αυτός ο άνθρωπος; Είναι ο μόνος άνθρωπος εξαιτίας του οποίου η Τουρκία θα απολέσει τη “Γαλάζια Πατρίδα”»

loading...