Ερημώνουν τα χωριά της βορείου Ηπείρου: Οι κάτοικοι φεύγουν για την Ελλάδα

Η Σβέρνιτσα που βρίσκεται μπροστά στη λιμνοθάλασσα της Νάρτας, η οποία κατοικείται κυρίως από Έλληνες σβήνει σιγά σιγά, καθώς η νεολαία εγκαταλείπει τη γενέτειρα με προορισμό την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες.

Καθώς κανείς περπατά στους δρόμους αυτού του χωριού της Αυλώνας, βλέπει μόνο ηλικιωμένους. Ο πληθυσμός όχι μόνο γερνά αλλά μειώνεται συνεχώς.

«Δεν υπάρχει δουλειά εδώ για να μείνουμε. Δεν υπάρχουν πια νέοι, το χωριό έχει μόνο ένα κορίτσι», δήλωσε ένας ηλικιωμένος κάτοικος.

Στην περιοχή δεν γίνονται πια επενδύσεις, οι στοιχειώδεις υποδομές είναι κατεστραμμένες, υπάρχει συχνά έλλειψη πόσιμου νερού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η νέοι φεύγουν, δεν έχουν κανένα λόγο να παραμείνουν και αυτοί που φεύγουν συνήθως δεν επιστρέφουν.

Οι λίγοι που επιστρέφουν για διακοπές το καλοκαίρι έρχονται μόνο για ξεκούραση. Τον χειμώνα τα σπίτια είναι άδεια, κλειστά.

«Υπάρχει  οδικό πρόβλημα στο χωριό, πρόβλημα υπάρχει και στο πόσιμο νερό, μηδενικές οι ευκαιρίες για εργασία. Οι νέοι που φεύγουν δεν έχουν σκοπό να ξαναγυρίσουν. Η Σβέρνιτσα βρίσκεται στα πρόθυρα της εγκατάλειψης από τους κατοίκους της. Οι μετανάστες έχουν βρει το μέλλον τους στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ ή στον Καναδά», λέει κάτοικος του χωριού.

Η Σβέρνιτσα (αλβανικά Zvërneci) αποτελεί μέρος ενός σχεδιαζόμενου έργου «100 τουριστικών χωριών», αλλά οποιαδήποτε επένδυση δεν έχει αρχίσει ακόμη. Όταν αρχίσουν οι επενδύσεις μπορεί το χωριό να αλλάξει.

Η Σβέρνιτσα κατοικείται κυρίως από Έλληνες, το χωριό μαζί με τη γειτονική Νάρτα αποτελούν ελληνικούς θύλακες, στη βόρεια περιοχή της  Αυλώνας.

loading...