Μαύρη επέτειος της κρίσης στα Ίμια! Όχι νέα Ίμια

«Χάσαμε την ευκαιρία να βυθίσουμε τον τουρκικό στόλο»!!

Δημήτρης Κυπριώτης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δέχθηκαν βαρύ και προσβλητικό πλήγμα, με  ευθύνη του τότε πρωθυπουργού και της «παρέας του», αλλά και του πολιτικού συστήματος, που κώφευε, έκανε πως δεν άκουγε και οι αρχηγοί των κομμάτων έκαναν δηλώσεις θεωρητικές όπως πάντα.
Μεγάλη και η ευθύνη των τηλεοπτικών μέσων και των δημοσιογράφων που με απαράδεκτο τρόπο κάλυπταν τα γεγονότα και τις προετοιμασίες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης, αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη τις κρίσιμες εκείνες ώρες, γράφει στο βιβλίο του.
«Από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού έφυγα προβληματισμένος. Αντιλήφτηκα ότι η κυβέρνηση αγνοεί το σύστημα χειρισμού κρίσης και δεν έχει πρόθεση λειτουργίας των θεσμών στη λήψη ζωτικών πολιτικών αποφάσεων. Έβλεπα περισσότερο μια παρέα ανθρώπων με όχι καλές σχέσεις μεταξύ τους, παρά μια δεμένη ομάδα που έχει σταθερή στρατηγική χειρισμού της κρίσης»
Και βέβαια τι καλό να περιμένεις, όταν ο ευθυνόφοβος πρωθυπουργός ΟΥΔΕΠΟΤΕ πλησίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πολύ περισσότερο το Κέντρο Επιχειρήσεων, για να έχει άμεση αντίληψη και γνώση της τακτικής κατάστασης.
Αντί αυτών των ενεργειών,  χωρίς να ντρέπεται για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε στις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν το καθήκον τους, άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητά τους  και όχι για το γεγονός της δικής του ανεπάρκειας ως ηγέτης μιας χώρας που ζητάει εναγωνίως από τις Η.Π.Α να τον …σώσουν!
Και φυσικά  ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ δεν μπορεί να μην έχει και αυτός τις δικές του ευθύνες στη κρίση των Ιμίων, αφού θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλίες που δεν τις πήρε, πέραν από τις επιτελικές κινήσεις που έκανε, αναλαμβάνοντας να κάνει και κάτι παραπάνω που φυσικά  δεν είναι απλό, αλλά η Ιστορία έτσι γράφει τις ηρωικές στιγμές της Ελλάδας και των ηρωικών της μορφών. 
Αυτό το τελευταίο συμπεραίνεται και από τα ίδια τα λόγια του Ναύαρχου Λυμπέρη, που γράφει κατά λέξη στο βίβλίο του Εθνική Στρατηγική και Χειρισμός Κρίσεων:
« Το Πολεμικό Ναυτικό ήταν έτοιμο από πλεονεκτική τακτική θέση να καταφέρει καίριο πλήγμα στον αντίπαλο, συνεχίζοντας τις παραδόσεις του. Το ΠΝ αξίζει ιδιαίτερης τιμής διότι προσέφερε στην κρίση αυτή τα μοναδικά θύματα στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, τους τρεις αξιωματικούς Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό»
Ευχόμαστε και σήμερα όπως, η συνεχιζόμενη με αμείωτο ρυθμό κρίση με την Τουρκία, να μην εξελιχθεί κατά τον ίδιο τρόπο. Αλλά διατυπώνουμε αυτόν το  φόβο,  γιατί οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν κάθε ήμερα σχεδόν  το φως της δημοσιότητας, όπως  και οι τελευταίες δηλώσεις στελεχών και αξιωματούχων της κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων, δεν μας προϊδεάζουν για κάτι το καλό.
Δεν μπορεί τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων να βάζουν ψηλά τον πήχη, σε ότι αφορά το φόβο των Ελλήνων για πιθανή πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία, να σηκώνουν τόσο ψηλά τα ποσοστά των θετικών απόψεων για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης ή στο να καθίσουμε  στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, για να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αυτή θέτει και που όλα τελικά, φτάνουν στο ίδιο σημείο, στο μοίρασμα του Αιγαίου!!

loading...