«Παραλύει» η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας: Μένουν «γυμνά» ATAK & ALTAY – Οργή στην Άγκυρα για το ενδεχόμενο απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Οργή και πανικός ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε στον τουρκικό αμυντικό τύπο, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΑΜ κ. Ν. Παναγιωτόπουλου ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II με συνολικό κόστος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης 82 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper, καθώς και την προμήθεια νέων πολεμικών πλοίων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και της ελληνικής πλευράς σχετικά και με την αγορά πολεμικών πλοίων.

Την ίδια περίοδο η ΕΕ εντείνει τις κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία σχετικά με τις παραδόσεις όπλων και αμυντικών συστημάτων, μετά την εισβολή των Τούρκων στη βόρεια Συρία, και την απόκτηση συστημάτων S400.

Οι εν λόγω κυρώσεις απειλούν τώρα την υλοποίηση πολλών σημαντικών αμυντικών προγραμμάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Έχουμε ήδη αναφέρει τις συνέπειες μιας πιθανής άρνησης της Γαλλίας να παραδώσει τεχνολογία για την ανάπτυξη ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας πιο εξελιγμένου από το γαλλο-ιταλλικό SAMP-T M.

Όμως δύο άλλα κρίσιμα προγράμματα αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ σημαντικές καθυστερήσεις.

Πρώτον, η γερμανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων MTU έχει αναστείλει την παράδοση κινητήρων diesel για το νέο άρμα μάχης Altay που κατασκευάζει η Otokar με το Κατάρ με την βοήθεια της Νότιας Κορέας.

Την ίδια στιγμή, η παράδοση συστημάτων μετάδοσης κινήσεως σχεδιασμένων στη Γερμανία από την RENK , επίσης έχουν ανασταλεί από το Βερολίνο.

Η παραγωγή του επιθετικού ελικοπτέρου ATAK Τ-129, ενός συμβόλου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού οι εταιρείες Rolls-Royce και Honeywell , αναστέλλουν την παράδοση των στροβίλων τύπου T800-4A που εξοπλίζουν το ελικόπτερο.

Αυτό σημαίνει καθυστέρηση ή ακόμα και ακύρωση παραγγελιών σε πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν που έχει παραγγείλει 30 ελικόπτερα Τ-129 αξίας 1, 5 δισ δολαρίων.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς TF-X, που θα κατασκευάζονταν από την Τουρκία με τη βοήθεια της British Aerospace και της Rolls-Royce στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα υποστεί και αυτό κυρώσεις.

Για αυτό οι Τούρκοι αναφέρουν ότι είναι σε συννόηση με Μόσχα και Πεκίνο για την κατασκευή του εν λόγω αεροσκάφους.

Παρόλο που οι πληροφορίες είναι αντιφατικές σχετικά με αυτό, φαίνεται ότι αν ο Τραμπ διατηρήσει τις κυρώσεις , η Άγκυρα θα κάνει ολοκληρωτική μεταστροφή στη Μόσχα για την αγορά αεροσκαφών Su-35S σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως Su-57, καλώντας παράλληλα την ρωσική βιομηχανία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του αεροσκάφους TF-X.

https://www.pentapostagma.gr

loading...