Ανατροπή: Τάφοι 5.000 ετών εξέπληξαν τους επιστήμονες

Εξέπληξαν τους αρχαιολόγους τα ευρήματα σε τάφους 5.000 ετών που βρέθηκαν στην Ισπανία.
Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι δύο τοποθεσίες περιείχαν ανθρώπους του ίδιου πολιτισμού και η κοινωνική τάξη γινόταν διακριτή από τους τάφους. Όμως, όπως αναφέρει η βρετανική Express, η ανάλυση που έγινε στα δόντια των νεκρών έδειξε ότι οι δύο τάφοι είχαν ανθρώπους με τη δική τους κουλτούρα, τις δικές τους συνήθειες και ακόμα διαφορετική εμφάνιση.

Τα απομεινάρια που εξέτασαν οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν είτε σε τάφους – σπήλαια είτε σε μεγαλιθικούς τάφους. Οι δεύτεροι απαιτούν προσπάθεια για να κατασκευαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον τους έχτισαν άνθρωποι ανώτερης κοινωνικής τάξης.

Από τα δόντια των νεκρών εξέτασαν τη διατροφή τους και τον τρόπο ζωής των δύο διαφορετικών ομάδων. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι όσοι είχαν ταφεί σε μεγαλιθικούς τάφους είχαν σημαντικά διαφορετική διατροφή από εκείνους στους τάφους-σπηλιές. Οπότε οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι τα νέα δεδομένα θα τους βοηθούσαν να διαπιστώσουν αν αυτές οι διαφορές αφορούσαν στην παιδική τους ηλικία ή αργότερα. Τα ευρήματα αποκάλυψαν τον διαφορετικό τρόπο ζωής των παιδιών, τα οποία απογαλακτίζονταν σε διαφορετικές ηλικίες, έτρωγαν διαφορετικά φαγητά και καλλιεργούσαν διαφορετικά τη γη.

Οι δύο πολιτισμοί ζούσαν σε απόσταση περίπου επτά χιλιομέτρων αλλά ήταν απολύτως διακριτοί, οι μεν στην κοιλάδα και οι δε στους λόφους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ζούσαν στην κοιλάδα (και είχαν ταφεί τα μεγαλιθικούς τάφους) είχαν πρόσβαση σε ασφαλέστερες και περισσότερες πηγές τροφίμων. Αν και οι κάτοικοι της κοιλάδας ήταν πλουσιότεροι, δεν ήταν απαραίτητα και οι πιο υγιείς, σύμφωνα με όσα έδειξαν οι εξετάσεις στα δόντια τους.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι δύο ομάδες ζούσαν αρκετά κοντά ώστε να έχουν τακτικές συναντήσεις και πιθανότατα αντάλλασσαν αγαθά και παντρεύονταν μεταξύ τους. Επίσης, δεν υπάρχουν οχυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ζούσαν ειρηνικά.

loading...