ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ: 3 φορές είπαμε ΟΧΙ στα F35…

Όχι μία, αλλά τρεις φορές είχε προταθεί στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα F-35. Και στις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είπαν όχι…
Σύμφωνα με συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ, ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η Ελλάδα δεν αξιοποίησε επιτυχώς την πρόταση που της έγινε όχι μία αλλά τρεις φορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την συμμετοχή της στο τεράστιο αυτό πρόγραμμα των F-35.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το πρώτο όχι ειπώθηκε επί κυβέρνησης Σημίτη και τα άλλα δύο επί κυβέρνησης Καραμανλή. Το 2005 η πολεμική αεροπορία με εισήγηση της ζητούσε να υπάρξει αναπλήρωση των αεροσκαφών F-16 και Mirage 2000 που είχαμε χάσει και να προχωρήσουμε σε αεροσκάφος πέμπτης γενιάς το οποίο δεν κατονομαζόταν. Η κυβέρνηση Καραμανλή επέλεξε να μην κάνει δεκτή την εισήγηση και προχώρησε στην αγορά ακόμη 30 F-16.

Ερχόμαστε λοιπόν στην επόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτή του κ.Μητσοτάκη. Aυτή τη φορά, η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κάθε άλλο παρά αρνητική είναι, Ωστόσο όχι για την προοπτική συμπαραγωγής των f-35 αλλά για την απόκτηση τους.

Μάλιστα, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε προτεραιότητά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F35 σε συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.Ακόμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός φρόντισε να επιστήσει την προσοχή και ενδεχομένως την επιείκεια των Αμερικανών «Συμμάχων» καλώντας τους να λάβουν υπόψη ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο καθώς δεν έχει την δυνατότητα να ξοδέψει όσα θέλει για εξοπλιστικά προγράμματα.

Χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε: «Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου».

Από πιθανοί συμπαραγωγοί λοιπόν (και μάλιστα τρεις φορές) φτάσαμε στο σημείο να είμαστε ενδεχόμενοι αγοραστές και να «παρακαλάμε για εκπτώσεις»…

Καταλήγοντας, εύλογα φτάνουμε στο συμπέρασμα πως αν η απάντηση των τότε κυβερνήσεων (Σημίτη- Καραμανλή αντίστοιχα) ήταν ναι, θα μπαίναμε στο «κλάμπ» των συμπαραγωγών χώρων και αυτό είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από το να αγοράσουμε απλά τα αεροπλάνα.

loading...