YΠΕΞ: «Θα αντιδράσουμε ενόπλως εάν η Τουρκία παραβιάσει την εθνική μας κυριαρχία»

«Σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε την ελληνική επικράτεια, ως υπουργοί έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συζήτησης για την υπογραφή των επίμαχων μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Αναφερόμενος στο Σύνταγμα ο ΥΠΕΞ ήθελε να τονίσει ότι η αντίδραση αυτή θα είναι ένοπλη καθώς αυτή προβλέπεται από τον καταστατικό Χάρτη της χώρας.

Επανέλαβε το τελεσίγραφο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την «αναγνωρισμένη» κυβέρνηση της Λιβύης ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας σε περίπτωση που ο Λίβυος πρεσβευτής δεν φέρει στην ελληνική κυβέρνηση την συμφωνία Άγκυρας-Λιβύης.

Δύο μνημόνια

«Τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη είναι δύο και στερούνται νομικής βάσης» ξεκαθάρισε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως δεν είναι μόνο το μνημόνιο που αφορά τα ζητήματα θαλάσσης αλλά και το μνημόνιο που σχετίζεται με τη στρατιωτική συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το περιεχόμενο του μνημονίου για τα ζητήματα της θάλασσα άλλη μια κίνηση της Τουρκίας στην κατεύθυνση της διαχρονικής της θέσης και επιδίωξης πως «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα», ισχυρισμός που είναι αβάσιμος.

«Ξέραμε ότι προετοιμάζεται αυτό το μνημόνιο, το ξέραμε και το ήξερε και η προηγούμενη κυβέρνηση» είπε ακόμη γνωστοποιώντας πως το θέμα είχε τεθεί στον ομόλογό του της Λιβύης τον Σεπτέμβρη και τότε εκείνος είχε πει ότι δε θα γίνει δεκτό. Προειδοποίησε μάλιστα εκ νέου ότι «εάν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata και θα απελαθεί».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς σκοπεύει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Δένδιας είπε: «Πάντοτε είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία , όμως σε ποιο πλαίσιο; Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»

loading...