Tσαβούσογλου: Η Ελλάδα διέπραξε «διπλωματική λησταρχία» Νέες δηλώσεις που δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερα το κλίμα

Νέες δηλώσεις που δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερα το κλίμα έκανε πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου απατώντας σε ερώτηση στο τέλος της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη, εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε: « Στην Κύπρο έχουμε πει πως δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες και προτείνουμε τα έσοδα να μοιραστούν μέσω επιτροπής. Εμείς αυτό το δηλώσαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. ( Στην ανατολική Μεσόγειο) εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά!»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί. “Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/Κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι”, ανέφερε.

Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 στην Κρήτη

Της εμπρηστικής δήλωσης Τσαβούσογλου είχε προηγηθεί και το δημοσίευμα της φιλο-κυβερνητικής Τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα «Θορυβώδη γείτονα» και ( όπως ισχυρίζεται  η εφημερίδα)  η Αθήνα ενεργοποίησε το αντι-πυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη λόγω φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας. «Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η «Γενί Σαφάκ», υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί.

«Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.

Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για «πολεμική προετοιμασία» της Ελλάδας, επικαλούμενη μία σειρά δηλώσεων Ελλήνων πολιτικών, όπως του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού, Νίκου Τσούνη, «ό,τι και να κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας», καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, στο OPEN TV ότι «η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να φοβάται τους Τούρκους και να κάνει ό, τι πρέπει να κάνει».

Η Ελλάδα διέπραξε «διπλωματική λησταρχία»

Αναφερόμενη στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτηρίζει, του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ για συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, που επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, παραβλέποντας την απόρριψή της από το κοινοβούλιο της Λιβύης, με μήνυμά του στο Twitter επιτίθεται στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την απέλαση του πρέσβη «διπλωματική λησταρχία».

Η Τουρκία «χαρίζει» 15 χιλιάδες ΑΟΖ στην Αίγυπτο

Παράλληλα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα περνώντας στην αντεπίθεση μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», αν η Αίγυπτος συμφωνήσει τελικά με την Αθήνα, θα χάσει τουλάχιστον 15 χιλιάδες τ.χλμ. θαλάσσιου εδάφους, τα οποία μπορεί να κερδίσει με την Τουρκία, αφού η συμφωνία της με τη Λιβύη αφήνει αυτά τα 15 χιλιάδες τ.χλμ. εκτός, που σημαίνει ότι το Κάιρο μπορεί να τα διεκδικήσει.

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος ήδη έχασε με τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 21.500 χιλιάδων τ.χλμ. και αν φτάσει σε ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και για τα νησιά της, τότε το Κάιρο θα χάσει συνολικά 36.500 τ.χλμ.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει το δικό της νόμο στο διεθνές δίκαιο, γεγονός που θα την φέρει σε δύσκολη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι κατά τον ίδιο τρόπο έχουν χάσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο το Ισραήλ (4.600 τ.χλμ) και ο Λίβανος (3.957 τ.χλμ), από τη στιγμή που επέλεξαν να συνάψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία αντί με την Τουρκία.

loading...