Παρελκόμενα της δίκης της Siemens.

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

H δίκη της πολυεθνικής εταιρείας Siemens ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπως εκτενώς άλλωστε σας έχουμε ενημερώσει, ωστόσο έχουμε και τα παρελκόμενα αυτής της δίκης!

Έτσι ενημερωνόμαστε, ότι η κ. Μάρθα Καραβέλα η οποία καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, σύζυγος του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα οικονομικό διευθυντή του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Siemens (15 χρόνια), ζητεί από τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, λόγω ηλικίας να μην εκτίσει στη φυλακή την ποινή  κάθειρξης  13 ετών που της έχει επιβληθεί για την υπόθεση της  Siemens,  αλλά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Η Μάρθα Καραβέλα, μέσω των συνηγόρων της  υπέβαλε το σχετικό αίτημα, επικαλούμενη το γεγονός ότι είναι άνω των 70 ετών.

Η εισαγγελέας ωστόσο ζήτησε να απορριφθεί το αίτημά της ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι δικαστές επιφυλάχθηκαν επίσης να αποφανθούν και για το αίτημα που υποβλήθηκε εκ μέρους του ΟΤΕ για την  απόδοση των δεσμευθέντων και κατασχεθέντων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και των 22 καταδικασθέντων στην υπόθεση,  χωρίς να εξαιρεί ούτε εκείνους  που απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής. Ο ΟΤΕ που  παρίσταται ως πολιτική αγωγή   στην υπόθεση που αφορά τη σύμβαση με τη Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του, στηρίζει το αίτημά του στο ότι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής από το αδίκημα της δωροδοκίας και όχι επί της ουσίας.

Τόσο η εισαγγελέας της Έδρας όμως, όσο και το δικαστήριο θα κρίνουν για το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση…

Να θέσουμε όμως πάλι το ερώτημα:

Ο Γερμανός πρώην Διευθύνοντας Σύμβουλος της Siemens παγκοσμίως Χάινριχ Φον Πίρερ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη! Όπως και ο πρώην Γενικός Διευθυντής και Δ/Σ της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος φυγοδικεί  στη Γερμανία!

Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα στείλει στο αντίστοιχο γερμανικό Υπουργείο την απόφαση για να εκτελεστεί και οι δυο άνδρες να φυλακιστούν στον τόπο διαμονής τους, δηλαδή στο Μόναχο;

Και βέβαια το σημαντικό στην συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Χριστοφοράκου, είναι τι ακριβώς θα πράξει το ελληνικό Δημόσιο, αφού πλέον αποδεικνύεται ότι υπήρξε ζημιά του, πολλών εκατομμυρίων ευρώ (περί τα 70);

Ζημιά που δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, που ακύρωσε την μοναδική ομόφωνη απόφαση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και η οποία είχε αποφανθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε – τουλάχιστον – ζημιωθεί από την γερμανική πολυεθνική εταιρεία 2 δις ευρώ!!

loading...