Η Κίνα κοιτάει τις ΗΠΑ κατάματα: Έτοιμο το δεύτερο αεροπλανοφόρο του στρατού [pics]

Το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας παραδόθηκε στις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) στις 17 Δεκεμβρίου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση Sanya-Yulin στο νησί Hainan και το όνομα αυτού Shandong.

Η Κίνα συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της για να εξελιχθεί σε ισχυρή ναυτική δύναμη, καθώς με αυτή την εξέλιξη εντάσσεται στο μικρό «κλαμπ» των χωρών που διαθέτουν άνω του ενός αεροπλανοφόρα.

Το νέο πλοίο, το οποίο πρόκειται να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας, είναι το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο, αλλά το πρώτο που σχεδιάστηκε πλήρως στην Κίνα, καθώς ο – «Liaoning» – χτίστηκε στη βάση του ημιτελούς Σοβιέτ «Varyag».

Όπως αναφέρει η South China Morning Post, το αεροπλανοφόρο, που ήταν προηγουμένως γνωστό ως Type 001A, αναμενόταν να τεθεί επίσημα σε υπηρεσία τον Απρίλιο, ωστόσο οι δοκιμές του κράτησαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Πρόκειται για τροποποιημένη έκδοση της σοβιετικής κλάσης «Κουζνετσόφ» (το «Liaoning» ανήκει στην ίδια κλάση) και διαθέτει αναβαθμισμένα συστήματα ραντάρ και γέφυρας, καθώς και «ski jump» κατάστρωμα για να απονηώνονται ευκολότερα τα αεροπλάνα. Σύμφωνα με τη South China Morning Post, θα μπορεί να μεταφέρει 36 μαχητικά J-15 (το «Liaoning» φέρει 24). Κατά τον Λι Τζιέ, ειδικό σε ναυτικά θέματα που εδρεύει στο Πεκίνο, συνολικά το αεροπλανοφόρο θα μπορεί να μεταφέρει 40 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ελικόπτερα Z-9 και αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης KJ-600.

Photo: Twitter

Σύμφωνα με πληροφορίες των κρατικών ΜΜΕ, η Κίνα προτίθεται επίσης να κατασκευάσει πυρηνικό αεροσκάφος ικανό να παραμείνει στη θάλασσα για μακρές διαμονές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή ενός τρίτου αεροσκάφους, τύπου 002, σε ένα ναυπηγείο της Σαγκάης πέρυσι.
Σύμφωνα με την έκθεση του AP, η Κίνα έχει το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων, αν και παραμένει πίσω από τις ΗΠΑ στην τεχνολογία και τις ικανότητες καταπολέμησης.

https://www.onalert.gr

loading...