Haaretz: «Το Ισραήλ προσέχει να μην θυμώσει ο Ερντογάν μετά την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας»!

Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις από το Ισραήλ καθώς διαβλέπεται μια «επαναθεώρηση» των πραγμάτων και το Τελ Αβίβ δείχνει, τουλάχιστον για αρχή, να συζητάει με την Τουρκία την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου διαμέσου του τουρκικού εδάφους.

Η ισραηλινή Haaretz αναφέρει σήμερα χαρακτηριστικά:

Israel is careful not to anger #Erdogan. Now that Turkey has signed an agreement with Libya over their maritime borders, Jerusalem may need to negotiate with Ankara over a pipeline between Israeli gas fields and Europe

Δηλαδή «Το Ισραήλ είναι προσεκτικό να μην θυμώσει τον Ερντογάν(!) τώρα που η Τουρκία υπέγραψε την συμφωνία με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, η Ιερουσαλήμ μπορεί να χρειαστεί να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα σχετικά με έναν αγωγό που θα συνδέει την Ευρώπη με τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου».

Δεν είναι καθόλου καλές για την Ελλάδα αυτές οι τοποθετήσεις και δείχνουν πως άσχετα με το τι θέλουν να πιστεύουν στην Αθήνα, η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας προξένησε πολύ μεγάλη ζημιά.

Πέραν αυτού η μόνιμη στάση αδυναμίας που επιδεικνύει η Ελλάδα επί σειρά δεκαετιών απέναντι στην Τουρκία έχει κάνει άπαντες να μην την υπολογίζουν ως πραγματική και αυτοδύναμη κρατική οντότητα.

Σημειώνεται ότι και η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα καθώς θέλει και αυτή κάποιες περιοχές στις οποίες θεωρεί ότι «εδράζει» το Ζορ.

Δηλαδή ακόμα και οι σύμμαχες χώρες έχουν αρχίσει να θεωρούν πως δεν μπορούν να ολοκληρώσουν business με την Ελλάδα και πως για οτιδήποτε θα πρέπει να ρωτηθεί πρώτα η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «Είναι ανοικτοί στην τουρκική πρόταση για την κατασκευή αγωγού φ.α. ο οποίος θα περνά μέσω Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ευρώπη» σε μία εξέλιξη που προκαλεί σοκ στην Αθήνα, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν αποκηρύσσουν τον East Med εν τούτοις, όλοι γνωρίζουν ότι αν υπάρξει αγωγός μέσω Τουρκίας δεν είναι βιώσιμος ο EastMed.

Πρόσθεσαν ότι «Εάν οι Τούρκοι είναι σοβαροί γύρω από το θέμα αυτό τότε θα μπορούσε να συζητηθεί».

Στη συνέχεια βέβαια συμπλήρωσαν πως «Σε καμία περίπτωση ο αγωγός αυτός δεν θα αντικαταστήσει τον ευρωμεσογειακό αγωγό (EastMed) που σχεδιάζουν από κοινού Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος».

Με τη διαφορά βέβαια ότι η Άγκυρα δεν θέλει άλλο αγωγό στην περιοχή πλην του αγωγού που θα περνάει από το έδαφός της.

Σημειώνεται ότι πανηγυρίζει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak για τις δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα: «Το σχέδιο παράκαμψης της Τουρκίας για το φ.α. στην Ευρώπη έπεσε στο νερό. Το Ισραήλ έκανε ένα βήμα πίσω και έστειλε μήνυμα διαπραγμάτευσης στην Τουρκία».

Πάντως η ισραηλινή πλευρά διαβεβαιώνει την Λευκωσία, ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί και δεν τίθεται θέμα δημιουργίας αγωγού προς την Τουρκία. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει την προσέγγισή του σ’ ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed όμως τίθενται ορισμένα ερωτήματα πως προέκυψαν οι δηλώσεις αυτές και οι τοποθετήσεις αυτές…

loading...