Γαλλική ναυτική «ασπίδα» στο Αιγαίο: Πρόταση για εκσυγχρονισμό των βλημάτων Exocet σε Block IIIC – Έντονη κινητικότητα λόγω τουρκικών προκλήσεων

Η Γαλλία «ανοίγει» ομπρέλα ναυτικής προστασίας στο Αιγαίο, διευκολύνοντας την Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονα πολεμικά πλοία που θα αλλάξουν τις ισορροπίες με την Τουρκία.

Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και η ΠΑ, έχει πληγεί από την στασιμότητα στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων του. Η απαξίωση λόγω παλαιότητας αρκετών πλοίων, συνέπεσε χρονικά με την εθνική «αφύπνιση» της Τουρκίας.

H ενίσχυση του ΠΝ είναι επιτακτική, ειδικά τώρα που η Άγκυρα πατάει πόδι στην Λιβύη. Με μία γρήγορη αναβάθμιση του Στόλου, σε συνδυασμό με τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που διαθέτουμε, θα δημιουργηθεί ένα απόρθητο φρούριο.

Μάλιστα όπως ανέφερε πριν το Πενταπόσταγμα, ο ΥΕΘΑ βλέπει τους κινδύνους που υπάρχουν και ζητάει χρηματόδοτηση για την ενίσχυση των ΕΔ. 

Εξελίξεις στο ΠΝ

Το θέμα αναβάθμισης των βλημάτων κατά στόχων επιφανείας συζητήθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις των στελεχών της Γαλλικής MBDA στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ όπως αναφέρουν ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του defencereview.gr και του Γιάννη Νικήτα.

Η πρόταση περιλαμβάνει τον ολικό εκσυγχρονισμό του συνόλου των κατευθυνόμενων βλημάτων Exocet Block II και Block III σε επίπεδο Block IIIC. Η τελευταία έκδοση είναι η πλέον σύγχρονη αντιπροσωπεύοντας την αιχμή της τεχνολογίας. Οικονομικά στοιχεία ακόμα δεν γνωρίζουμε όμως το θέμα το παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς.

Εκτός των βλημάτων επιφανείας ο εκσυγχρονισμός δύναται να συμπεριλάβει και τις επάκτιες συστοιχίες του ΠΝ.

Τα βλήματα Exocet φέρονται από τις ΤΠΚ της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Τα Block III των Super Vita έχουν προσδώσει εξαιρετικές επιδόσεις στο ΠΝ όντας ικανά να προσβάλουν στόχους αιφνιδιαστικά και ταυτοχρόνως μέσω διαφορετικών κατευθύνσεων αξιοποιώντας τα way points των βλημάτων. Ως εκ τούτων μια αγκιστρωμένη πυραυλάκατος παίρνοντας εικόνα από άλλα μέσα στοχοποιεί και βάλει από θέση απόκρυψης εκμεταλλευόμενη το νησιωτικό περιβάλλον.

Η γαλλική πρόταση συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιτελείς του ΠΝ. Όμως τα γαλλικά βλήματα προσδίδουν μια άλλη κρίσιμη παράμετρος που λίγοι υπολογίζουν και κατανοούν. Ανεξαρτησία και τεχνολογική ασφάλεια όντας μια δεύτερη πηγή προμήθειας βλημάτων εκτός των Αμερικανικών Harpoon που δύναται να παρεμβληθούν από πλειάδα τεχνολογικών συστημάτων. Γι αυτό πάντα γράφουμε πως πρέπει να υπάρχει και δεύτερη πηγή απόκτησης οπλικών συστημάτων.

Σήμερα η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών έχει εφοδιάσει το σύνολο των πυραυλακάτων Combbatante με βλήματα Harpοon Block 1A ενώ οι Super Vita φέρουν Exocet εκ των οποίων οι «ΡΙΤΣΟΣ», «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΡΟΥΣΣΕΝ» Exocet Block III και οι «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ» και «ΔΑΝΙΟΛΟΣ» Block ΙΙ. Επίσης, αναμένεται οι νέες ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» να φέρουν βλήματα Block III.

Παράλληλα, στη Διοίκηση Ναυτικών Όπλων θα δρομολογηθούν εξελίξεις ώστε να υπάρξει μέριμνα για συνέργεια που θα υποστηρίζουν την τελευταία έκδοση των γαλλικών Exocet.

loading...