Δημοσκόπηση – σοκ στην Τουρκία για τον Ερντογάν: Ποιον θέλουν για πρόεδρο οι Τούρκοι

Την δυσαρέσκεια των πολιτών για τα οικονομικά της χώρας αποτυπώνει δημοσκόπηση της εταιρείας «Piar Research» στην Τουρκία η οποία μάλιστα δείχνει ότι ο Ερντογάν πέρασε δεύτερος στις προτιμήσεις των Τούρκων για την Προεδρία της Τουρκίας.

Στην πρώτη θέση προτίμησης των Τούρκων ψηφοφόρων βρίσκεται πλέον ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας «Piar Research», ο προερχόμενος από τον αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται πλέον να προηγείται του Ερντογάν στην κούρσα για την τουρκική προεδρία, με ποσοστό 44,5% έναντι 39,7%.

Η σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε μέσα στον μήνα Νοέμβριο σε δείγμα 2.416 ανθρώπων σε 26 διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας, και σε αυτή αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια του 34,2% των Τούρκων ψηφοφόρων για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο κοντινό μέλλον.

Επίσης, υπάρχει και ένα 11% που θεωρεί ότι το κυριότερο πρόβλημα σήμερα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στο μέτωπο της Συρίας.

Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση, το κυβερνών ερντογανικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εμφανίζεται να προηγείται με 31,9%, ποσοστό απογοητευτικό για τα δεδομένα της συγκεκριμένης παράταξης η οποία κυβερνά αδιαλείπτως την Τουρκία από το 2002 και έπειτα.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 24,7%. Πιο πίσω, με 10,6%, το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μια παράταξη η οποίας όμως πλέον στηρίζει επί της ουσίας τον Ερντογάν (γεγονός το οποίο εξηγεί και τη στροφή του Ερντογάν προς περισσότερο εθνικιστικές κατευθύνσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια).

Στην τέταρτη θέση το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 10,2%, και ακόμη πιο πίσω το αντιπολιτευόμενο μεν πλην όμως επίσης εθνικιστικό İYİ Parti / Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ με 9%.

Παράλληλα, η παράταξη του Αλί Μπαμπατζάν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 7,7%, και η παράταξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνει να περιορίζεται στο 3,4%.

loading...