«Τραβάει το σχοινί» η Τουρκία: Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο «γαλάζια πατρίδα» – Όπως πάντα μόνοι τους οι Έλληνες (ΧΑΡΤΕΣ)

Ο φόβος (των Τούρκων) φυλάει τα….έρμα (τους Έλληνες);

του Άρη Δημόπουλου
Κάθε άλλο παρά σημάδια υποχώρησης δείχνει η Τουρκία όσο αφορά την τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο λοιπόν η ελληνική διπλωματία αρέσκεται σε…επιστολές και διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε., η Άγκυρα προχωρά σε ανησυχητικές εξαγγελίες.

Μία εξ αυτών ήταν και του Υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος και προανήγγειλε 5 νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το ερχόμενο διάστημα, ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Λιβύη και τη μεταφορά ενός γεωτρύπανου στην Μαύρη Θάλασσα!

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδειά της»

Επί της ουσίας ο Τούρκους Υπουργός ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ την οποιαδήποτε ενέργεια ελληνικών πλοίων (ερευνητικών και μη) σε θαλάσσια έκταση μερικά μίλια μόνο από ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Ρόδος!

Μάλιστα ο ίδιος ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να παραπονιέται για την συμφωνία με τη Λιβύη.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η Τουρκία απέστειλε σήμερα στον ΟΗΕ την συμφωνία της με τη Λιβύη περί θαλασσίων συνόρων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται επίσης τουρκικές διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζει, η Άγκυρα κατέθεσε την τουρκολιβυκή συμφωνία στον ΟΗΕ χθες, Τετάρτη.

Και επίσημα λοιπόν η Άγκυρα, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, καθίσταται ως ο «χωροφύλακας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εισχωρώντας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

.

Η εφαρμογή του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα»

Ρίχνοντας ωστόσο μία προσεχτική ματιά, αντιλαμβάνεται κανείς πως επί της ουσίας ο ‘σουλτάνος’ Ερντογάν δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να βάζει σταδιακά σε εφαρμογή την νέα «Μεγάλη Ιδέα» της Τουρκίας.

Το συγκεκριμένο δόγμα έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται «Γαλάζια Πατρίδα».

Οι χάρτες, που εκδόθηκαν από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, είναι ενδεικτικοί:
(enikos)

Είναι εύκολο να παρατηρήσουμε τρία πράγματα:
Την επέκταση των τουρκικών διεκδικήσεων από τις ακτές του Έβρου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έως και την Ανατολική Κρήτη
Την παράλληλη τουρκική παρουσία στην μισή σχεδόν Μαύρη Θάλασσα
Την εκπλήρωση μίας από τις «επιθυμίες» του Ερντογάν με την σύναψη της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η παρουσία των τουρκικών γεωτρήπανων στην Μαύρη Θάλασσα είναι μόνο ένα βήμα για την εκπλήρωση του δόγματος του ‘σουλτάνου’, που όμως πλέον δεν βρίσκεται μόνο πάνω σε χάρτες.

Όσο αφορά το τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης κινείται «κατά γράμμα» στα πλαίσια της «Γαλάζιας Πατρίδας», με τους Τούρκους να αποκτούν ακτίνα δράσης από το Καστελόριζο (το οποίο εξαφανίζουν) μέχρι την νότια Κρήτη.

Μόνη της η Ελλάδα
Εκείνο που εκ των πραγμάτων γίνεται διακριτικό είναι πως ΚΑΝΕΙΣ δεν πρόκειται να σταθεί στο πλευρό της χώρας μας, ακόμη κι αν τα πράγματα «ξεφύγουν».
Τρανό παράδειγμα αποτελεί η…προτροπή των Ηνωμένων Εθνών που καλούν Άγκυρα και Αθήνα να τα «βρουν» μεταξύ τους.
loading...