Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΔΗΛΑΔΗ…Ο,ΤΙ ΤΡΩΜΕ!

ΤΟ ΛΟΜΠΥ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΣ…ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου 
Μια νέα έρευνα αποκάλυψε τη διάβρωση επιτροπών του ΟΗΕ και της Ε.’E. από τα λόμπι κολοσσών της βιομηχανίας τροφίμων. 
Πολύ λιγότερα γράφτηκαν για τη «διάβρωση» ελληνικών μέσων ενημέρωσης από τα ίδια λόμπι. 
Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ έλαβε μια απόφαση που άλλαξε για πάντα τις διατροφικές συνήθειες της γειτονικής χώρας. 
Με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που ενίσχυαν συγκεκριμένους καλλιεργητές και εμπόρους μετέτρεψε τους Τούρκους από δεινούς καφεπότες σε ένα έθνος που προτιμούσε φανατικά το τσάι.
 Σήμερα η κίνησή του ίσως φαντάζει απολυταρχική. Ο «πατέρας των Τούρκων» όμως εκτός από αυταρχικός ήταν και γνήσιος αστός και όπως δεκάδες άλλοι πολιτικοί και επιχειρηματίες της τάξης του γνώριζε ότι μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες ενός ολόκληρου λαού με βάση πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. 
 Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η σημασία του πρωϊνού ως του πιο «σημαντικού γεύματος» ήταν άγνωστη Το σημαντικότερο παράδειγμα που αναφέρουν συχνά ιστορικοί και διατροφολόγοι ήταν η επιτυχία εταιρειών όπως η Kellog’s να επιβάλουν το ελαφρύ πρωϊνό με δημητριακά, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. 
Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η σημασία του πρωινού ως του πιο «σημαντικού γεύματος» το οποίο «δεν παχαίνει αλλά προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για όλη την ημέρα» ήταν άγνωστη. 
Οι αγρότες στις ΗΠΑ συνήθως έτρωγαν ό,τι είχε περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα – ένα σύστημα διατροφής που έπρεπε να αλλάξει όταν μετατράπηκαν σε βιομηχανικούς εργάτες με διαφορετικά ωράρια και συνθήκες εργασίας. 
Ο φανατικά θρησκευόμενος Χάρβεϊ Κέλογκ (που υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι οι νιφάδες καλαμποκιού μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα από το πρόβλημα του… αυνανισμού!) κατάφερε να ηγηθεί επιχειρηματικά στη νέα εποχή με έναν συνδυασμό επιθετικού μάρκετινγκ και φανατικής προσήλωσης σε αρχές ενός ακραίου υγιεινισμού με χαρακτηριστικά θρησκευτικής σέκτας. 
Έκτοτε η επιβολή των διατροφικών συνηθειών στον πληθυσμό, η οποία έπρεπε να έχει την έγκριση κρατικών υπηρεσιών υγείας, πέρασε στα λόμπι των μεγαλύτερων πολυεθνικών της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων.
 Η στοχευμένη χορήγηση κονδυλίων σε ερευνητικά προγράμματα που συμπίπτουν με τα συμφέροντα των εταιρειών πίσω από το ILSI μπορεί να κατευθύνει την επιστημονική συζήτηση παγκοσμίως 
Αυτή την εβδομάδα μάλιστα επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά κάτι που όλοι υποψιάζονταν εδώ και δεκαετίες: ότι το αμερικανικό λόμπι των εταιρειών τροφίμων είχε διαβρώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Ε.Έ., τοποθετώντας στελέχη του και επιλεγμένους επιστήμονες σε ειδικές επιτροπές που έπαιρναν στρατηγικές αποφάσεις για την ασφάλεια των τροφίμων. 
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μιλάνου εξέτασαν 17.000 σελίδες εγγράφων που αποδεικνύουν τον ρόλο που παίζει σε αυτή τη διαδικασία το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής (ILSI), ένα λόμπι με έδρα την Ουάσινγκτον το οποίο ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από εταιρείες τροφίμων και χημικών όπως η Coca Cola, η BASF, η Bayer, η DuPont, η Syngenta, η McDonalds κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...