ΥΠΕΞ Λιβύης: «Αν δεν αρέσει στην Ελλάδα η συμφωνία να προσφύγει στη Χάγη»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης σχολίασε την απέλαση του Λίβυου πρέσβη με μία προκλητική ανακοίνωση.

Το πρωί ανακοινώθηκε ότι ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα κηρύχθηκε «persona non grata» και έχει προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης σχολίασε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο αν έχει αντιρρήσεις στο μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή είναι απαράδεκτη. «Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. «Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε», είπε.

Η δήλωση, που μεταδιδει το Anadolu, έρχεται μετά την κριτική που άσκησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην απόφαση της Αθήνας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δείχνει «το πραγματικό» της πρόσωπο, ενώ τη χαρακτήρισε ανώριμη.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του ανακοινώθηκε ότι είναι «persona non grata» και έχει προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η απόφαση δεν αιφνιδίασε καθώς είχε δοθεί τελεσίγραφο από την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση της Ελλάδας για τη συμφωνία και όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η απόφαση αυτή είναι έκφραση δυσαρέσκειας προς την Τρίπολη, καθώς η λιβυκή πλευρά «δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Χθες η Αθήνα έλαβε το κείμενο της συμφωνίας ωστόσο δεν προήλθε από λιβυκή πηγή.

loading...