Κίνηση-ματ: Έρχεται οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας! – Διπλωματική αντεπίθεση σε εξέλιξη

Το διπλωματικό «σπριντ» συνεχίζει η Αθήνα μετά την ανακοίνωση του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 30 Δεκεμβρίου τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τεχνικό κλιμάκιο του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να εξετάσουν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών.

Όπως έγινε μάλιστα γνωστό η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό, Λουίτζι Ντι Μάιο του που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή στη Ρώμη, μετατίθεται έτσι ώστε να έχει προηγηθεί η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων των δυο υπουργείων.

Όπως φαίνεται και πλέον οι Ιταλοί επιτέλους αλλάζουν στάση στο Λιβυκό. Όπως δε αναφέραμε χθες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίγκι Ντι Μάιο δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (GNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, θα επισκεφθεί τη Ρώμη τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ίδιος μετά  σημερινή συνάντηση του στην Βεγγάζη με τον Χαφτάρ και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR), Αγκίλα Σάλεχ, ανέφερε ρητώς και κατηγορηματικώς ότι διαβεβαίωσε τους δύο αξιωματούχους, για την απόρριψη από την Ιταλία της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ του Σαράζ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι η Ιταλία θα απευθυνθεί και στα Ηνωμένα Έθνη για να αποτρέψει την επίσημη καταχώριση αυτής της συμφωνίας.

«Όσο για τον Χαφτάρ, θα συναντηθούμε εδώ στη Ρώμη τις προσεχείς εβδομάδες, όπως συμφωνήσαμε στη Βεγγάζη», ανακοινώνοντας ο ίδιος ότι η κυβέρνηση της χώρας του βρίσκεται στη διαδικασία διορισμού ειδικού απεσταλμένου στη Λιβύη, ενώ είναι σε επαφή με όλα τα κόμματα της Λιβύης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΙΟΡΔΑΝΟ ΥΠΕΞ

Με τη σημερινή του επίσκεψη στην Ιορδανία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ολοκληρώνει τη διπλωματική του περιοδεία σε χώρες του Κόλπου, που ξεκίνησε την Τρίτη από τη Σαουδική Αραβία και συνεχίστηκε χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε λίγη ώρα, στις 12:35 ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Αμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και γεύμα προς τιμήν του.

Σημειώνεται πως κατά τις επισκέψεις του στη Σουδική Αραβία, όπου έγινε δεκτός από τον βασιλιά της χώρας Σαλμάν και είχε σειρά συναντήσεων, και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, εκφράστηκε κοινή αντίληψη κατά των μνημονίων Τουρκίας-κυβέρνησης της Τρίπολης. Επίσης, συμφωνήθηκε πως η Ελλάδα θα έχει επαφές και με τις δύο αυτές χώρες για τον συντονισμό των ενεργειών τους.

loading...