Η υπογεννητικότητα αφανίζει τα σχολεία της Ελλάδας: Μπαίνουν λουκέτα σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

Ένα – ένα τα σχολεία της χώρας γκρεμίζει η μείωση των γεννήσεων που επιδεινώθηκε δραματικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και είναι η μεγαλύτερη που γνώρισε η Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως επισημαίνουν οι δημογράφοι.
Ενώ ήδη οι μαθητές στα σχολεία λιγοστεύουν διαρκώς κυρίως στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, σε 15 χρόνια ο μαθητικός πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά 430.000 παιδιά.

Την πραγματική ωστόσο επιδείνωση από τη μαζική μείωση των γεννήσεων, που ξεκίνησε το 2010, θα αρχίσει να βιώνει για τα καλά το εκπαιδευτικό σύστημα, από το 2022 και μετά, όταν θα αρχίσει να αποτυπώνεται στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και στη συνέχεια, από το 2028, στα Πανεπιστήμια.

Εάν δεν αναστραφεί η κατάσταση, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», υπολογίζεται ότι μέχρι και το 2035 ο συνολικός αριθμός μαθητών στα σχολεία, θα έχει μειωθεί σε 1.050.000, έναντι 1.480.000 το 2008.

Μέχρι στιγμής, το φαινόμενο αναστολής λειτουργίας των σχολείων είναι πιο έντονο στην περιφέρεια.
Για παράδειγμα στην Λάρισα πέρυσι πήγαν 258 μαθητές λιγότεροι. Στην Στερεά Ελλάδα, δεκάδες δημοτικά και Λύκεια λειτουργούν με μόλις έναν ή δύο μαθητές, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλα κοντινά σχολεία με περισσότερους μαθητές. Η δραματική μείωση των μαθητών εξάλλου, αποτυπώνεται σε απόφαση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, για το κλείσιμο 23 σχολείων σε 19 δήμους της Αττικής (14 νηπιαγωγεία και 9 δημοτικά), από τη Βούλα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Γέρακα και τα Μέγαρα. Ως κύριος λόγος αναφέρεται η έλλειψη μαθητικού προσωπικού.

Επίσης, κατά την περίοδο 2009 – 2014 έκλεισαν 1.705 σχολικές μονάδες: 796 δημοτικά, 509 νηπιαγωγεία και τα υπόλοιπα ήταν γυμνάσια και λύκεια.

ΠΗΓΗ

loading...