Τούρκος πρέσβης: «Δεν μπορείτε εσείς μια μικρή χώρα να αγνοείτε τα δικαιώματα της Τουρκίας στην αν.Μεσόγειο»

Ο Τούρκος πρέσβης μίλησε για την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να «αγνοεί» την «μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Ουζουγκεργκίν, υποστήριξε ότι η συμφωνία μεταξύ της χώρας του και της Λιβύης αποτελεί απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά και τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου πώς είναι δυνατόν οι δύο χώρες, μέσω της συμφωνίας τους, να αγνοούν τα γεωγραφικά δεδομένα και το ότι ανάμεσα στις δύο υπάρχουν μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, ο Πρέσβης της Τουρκίας σημείωσε: «Αυτό είναι μια θεμιτή ερώτηση. Το διεθνές δίκαιο γενικά και ειδικά το ναυτικό δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα. Πολλοί σχετικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν όταν φτάνουμε στην τελική γραμμή, όπως η κατεύθυνση των ακτών, το μήκος της σχετικής ακτής, το αν ένα νησί έχει καθοριστική σημασία σε μια ηπειρωτική ακτογραμμή και πολλά άλλα και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο…», προσθέτοντας, παράλληλα ότι τα δικαιώματα της Άγκυρας είναι αυτά που αγνοούνται. «Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».

Ο κ. Μπουράκ, πάντως, απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών λέγοντας: «Όλο αυτό τον καιρό λέμε ‘’για καθίστε, δεν μπορείτε να αγνοείτε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου’’. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια ήρεμη κατάσταση και να συζητάμε μεταξύ μας..»

loading...