Υπερ-στρατιώτες του μέλλοντος: Γιατί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη «υπερ-στρατιωτιών» εάν πέσει σε λάθος χέρια.
Το γεγονός πως δεν υπάρχει διεθνές πλαίσιο που να ρυθμίζει την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων με αποτέλεσμα η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς ή και για άλλους σκοπούς, επισημαίνουν πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με ζητήματα ηθικής και ασφάλειας που προκύπτουν.

Επιστήμονες προειδοποιούν για το γεγονός πως δεν υπάρχει διεθνές πλαίσιο που να ρυθμίζει την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων με αποτέλεσμα η σχετική τεχνολογία να μπορεί χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς ή και για άλλους σκοπούς.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Δεοντολογίας, Δικαιωμάτων, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Κολωνίας (CERES), καθηγήτρια Κριστιάν Βούπεν δήλωσε:

«Μόνο να σκεφτούμε μπορούμε για αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας στα οποία επεξεργάζονται τα έμβρυα για να γίνουν πολύ ισχυροί στρατιώτες που δεν χρειάζονται ύπνο, δεν αισθάνονται πόνο και πάνε σε μάχη πολύ αποτελεσματικά»
«Ακόμα κι αν ένα τέτοιο σενάριο είναι βιολογικά μη ρεαλιστικό, υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Μιλάμε για ισχυρή τεχνολογία που μπορεί να είναι σημαντικά επιβλαβής για την υγεία και τη ζωή μας όταν εισέλθει σε λάθος χέρια».

Η τροποποίηση του γονιδιώματος χρησιμοποιείται ήδη για να αποφέρει πλεονεκτήματα σε καλλιέργειες και ζώα την ίδια ώρα που έχει ξεκινήσει διεθνής συζήτηση για το κατά πόσον είναι σκόπιμο να τροποποιηθούν γενετικά οι άνθρωποι, ύστερα και από το γεγονός της γέννησης των Lulu και της Nana, δύο κοριτσιών στην Κίνα, των οποίων είχε τροποποιηθεί το DNA ώστε να καταστούν άνοσες στον ιό HIV.

Η Κρίστιαν Βούπεν προειδοποιεί: «Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να επεξεργαστούμε γονίδια βακτηριδίων τα οποία είναι πολύ μολυσματικά και προκαλούν καταστροφικές ασθένειες και που μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο με πολύ εύκολο τρόπο, δημιουργώντας μια επιδημία με πολύ επιβαρυντική νόσο».

Το CERES εκπονεί επί του παρόντος συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη δεοντολογία της γονιδιακής επεξεργασίας, ενώ αναμένεται να εκδοθεί έκθεση το πρώτο εξάμηνο του 2020.

loading...