Στηρίζει Ελλάδα για την ΑΟΖ η Αίγυπτος – Φόβοι για αλλαγή στάσης του Ισραήλ που μιλά με Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

«Σκληρό» το πόκερ για την ΑΟΖ…
Η Αίγυπτος χαρακτηρίζει ως άκυρες τις συμφωνίες που υπέγραψε η ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία, ζητώντας μάλιστα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να μην πρωτοκολληθούν.

Αυτό συνιστά φυσικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, η οποία όμως οφείλει άμεσα να συζητήσει με Κύπρο και Αίγυπτο, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου, την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ώστε η Τουρκία να μπλοκαριστεί διά παντός από την Ανατ. Μεσόγειο.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, το Κάιρο έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και ζητά να μην πρωτοκολληθούν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη κ. Σαλαμέ, του μετέφερε την άποψη ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης (στην Λιβύη υπάρχουν δύο κυβερνήσεις που πολεμούν – ισλαμιστές της Τρίπολης εναντίον πρώην κανταφικών), Φαγέζ αλ Σαράζ, με την Τουρκία θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην χώρα.

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την οποία του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα θεωρεί ανύπαρκτα τα Μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους άποψη.

Μένει να αλλάξει η κυβέρνηση στην Λιβύη, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να συνεννοείται με τον πρώην κανταφικό Χαφτάρ, ο οποίος τάσσεται κατά της συμφωνία με την Άγκυρα, που βοηθά στρατιωτικά τους ισλαμιστές της Τρίπολης.

Τα νέα όμως που έρχονται από το Ισραήλ δεν είναι και τόσο θετικά.

Όπως μαθαίνουμε στο ΡΙΚ, το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας μετέδωσε την είδηση ότι πριν από μερικές μέρες, υψηλός αξιωματούχος από την κυβέρνηση της Άγκυρας ζήτησε από το Ισραήλ να επανεξετάσει την δυνατότητα, να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου που θα περνά από την ισραηλινή ΑΟΖ στην Τουρκία, κάτι που αν γίνει θα ανατρέψει τα σχέδια για τον EAST MED. O αγωγός East Med (Ανατ. Μεσόγειος-Κύπρος, Κρήτη, Δυτ. Ελλάδα Ιταλία) προωθείται ως εναλλακτική λύση στην ρωσική τροφοδότηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο επιτετραμμένος του Ισραήλ έκανε λόγο για νομικά εμπόδια, αφήνοντας, κατά κάποιον τρόπο, ανοιχτό το ζήτημα.

Όπως σχολιάζουν Κύπριοι αναλυτές: «Η Τουρκία, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά του Ισραήλ, προσπαθεί να ξεκινήσει εκ νέου τον διάλογο με το εβραϊκό κράτος», γεγονός που, προφανώς, θα τορπιλίσει φυσικά τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας (ΕΔΩ):

Τουρκικά ΜΜΕ σκιαγραφούν υπολογισμούς, με βάση τους οποίους, αν και το Ισραήλ διαπραγματεύονταν την ΑΟΖ της με την Τουρκία -και όχι με την Κύπρο- θα διασφάλιζε έλεγχο μεγαλύτερων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, δεν αποκλείεται τελικά Τουρκία και Ισραήλ να τα βρουν, καθώς αναλυτές προβληματίζονται κατά πόσο το πρότζεκτ του East Med είναι εφικτό, μετά και την συμφωνία Τουρκίας-ισλαμικής Λιβύης.

loading...