ΗΠΑ-Ρωσία «μοιράζουν» τη Λιβύη; Ενεργειακά «παιχνίδια» στις «πλάτες» Ελλάδας και Κύπρου – Κατασκοπευτικά & γεωτρήσεις στο παρασκήνιο

Ένα τεράστιο παιχνίδι των αποκαλούμενων μεγάλων δυνάμεων, διαδραματίζεται στο παρασκήνιο της ελληνοτουρκικής “κόντρας”, με αφορμή την γνωστή συμφωνία Ερντογάν και Σαράζ στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Οι Ρώσοι ερευνούν και σκάβουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Δυτική Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ τους παρακολουθούν με κατασκοπευτικά αεροσκάφη που απογειώνονται από την Κρήτη, καταγράφοντας όλες τις κινήσεις τους στην περιοχή, στην οποία όπως φαίνεται υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με άρθρο μας, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Tatneft ξεκίνησε και συνεχίζει σεισμικές δραστηριότητες στην λεκάνη της περιοχής Hamada στην Δυτική Λιβύη.

Η Tatneft έχει συνάψει συμβόλαιο με τη λιβυκή AGESCO για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα στο τετράγωνο 4/82 στη λεκάνη Ghadames, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σεισμικό πρόγραμμα έρευνας το οποίο αναβλήθηκε το 2014.

Σήμερα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος υλοποίησε μια νέα αποστολή ISR πάνω από την δυτική Λιβύη, η οποία αποτελεί περιοχή τεράστιου “ενεργειακού” ενδιαφέροντος της Ρωσίας.

Τις περισσότερες φορές στο παρελθόν αμερικανικά πανομοιότυπα αεροσκάφη EP-3E, υλοποιούσαν τις αποστολές τους μακριά από τη δυτική Λιβύη και πετούσαν κυρίως στην περιοχή της Βεγγάζης, αλλά τώρα τα δεδομένα όπως φαίνεται άλλαξαν.

Την ίδια ακριβώς στιγμή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δηλώνει ρητώς και κατηγορηματικώς, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία για τη Λιβύη, μετά την χθεσινή συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του Σ.Λαβρόφ, στην οποία συμφώνησαν και για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην χώρα αυτή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία για να τερματίσουν τη σύγκρουση στη Λιβύη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ενώ πρόσθεσε ότι υπενθύμισε στον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για το εμπάργκο όπλων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Πομπέο δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική λύση στις μάχες που λαμβάνουν χώρα στην Τρίπολη της Λιβύης και ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει συγκεκριμένες χώρες (Τουρκία), να μη στέλνουν όπλα στη Λιβύη.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Ρώσους για να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να έχουμε μια σειρά συνομιλιών που τελικά θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία όπως προσπαθεί να πράξει και ο ΟΗΕ», δήλωσε ο Πομπέο.

«Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών μου είπε χθες ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο. Του υπενθύμισα ότι υπάρχει ένα εμπάργκο όπλων που εξακολουθεί να ισχύει στη Λιβύη και ότι κανένα έθνος δεν πρέπει να μεταφέρει πολεμικό υλικό», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) προσπαθεί από τον Απρίλιο να καταλάβει την Τρίπολη. Υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιο πρόσφατα από Ρώσους μισθοφόρους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Χαφτάρ να διακόψει τα πάντα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα κάλεσαν τον LNA να τερματίσει την επίθεσή του στην Τρίπολη. Προειδοποίησαν επίσης και κατά της στρατιωτικής παρέμβασης της Ρωσίας. «Έχουμε πιστοποιήσει όχι μόνο τους Ρώσους αλλά και άλλους που παρέχουν συστήματα όπλων εκεί και λέμε ότι δεν είναι προς τον συμφέρον τους τέτοιες κινήσεις», δήλωσε ο Πομπέο.

Αμερικανοί διπλωμάτες λένε ότι η Τουρκία προμηθεύει αεροσκάφη και θωρακισμένα οχήματα τις δυνάμεις του Σαράζ , ενώ ο LNA λαμβάνει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Πριν από δύο εβδομάδες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία που αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και αμυντική βοήθεια, η οποία εξόργισε την Ελλάδα, προκαλώντας την αποπομπή του Λίβυου πρεσβευτή της κυβέρνησης της Τρίπολης ως απάντηση.

Σε όλα αυτά όμως γεννιούνται τώρα αμφιβολίες, ότι πιθανόν οι αποκαλούμενοι «μεγάλοι» του πλανήτη παίζουν τα παιχνίδια τους στις «πλάτες»» της Ελλάδος, της Κύπρου και της Λιβύης, για τα δικά τους προσωπικά τεράστια ενεργειακά σχέδια στη ΝΑ Μεσόγειο, έχοντας ως «μοχλό» για όλα αυτά την Τουρκία του ανεξέλεγκτου Ερντογάν.

loading...