Τέλος στα όνειρα του Ερντογάν- Λίβυος Ναύαρχος: Παίρνουμε την κυβέρνηση και σκίζουμε τη «Συμφωνία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Γκρεμίζονται τα «οθωμανικά όνειρα» του Τούρκου προέδρου.
Σύμφωνα με τον φιλέλληνα Λίβυο αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Φαράγκ ελ Μαχντάουι, οι δυνάμεις του Χαφτάρ, είναι έτοιμες για ακύρωση του μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη «Σημερινή», ο κ.Μαχντάουι αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ είναι «θέμα χρόνου», τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει την εν λόγω συμφωνία «στα σκουπίδια», καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού, διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και προκαλεί εντάσεις με παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Συνεχίζει λέγοντας πως «θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη μια φορά ότι ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία.

Όπως τονίζει στη «Σ» ο Αρχηγός του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, μια ενδεχόμενη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προς υποστήριξη του Σαράτζ θα αποκρουστεί με κάθε μέσο. «Αν πατήσουν Τούρκοι στρατιώτες σε λιβυκό έδαφος, δεν θα επιστρέψουν ζωντανοί», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα, Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ, η κυβέρνησή του έχει ανάγκη κυρίως από αεροπορική στήριξη και εκπαίδευση από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, καθώς υπάρχει επάρκεια από ντόπιους στρατιώτες.

Όπως όλα δείχνουν, το αίτημα από την Λιβύη πάντως υπεβλήθη και σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε αυτό.

Σε μήνυμά του στο twitter αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία. Όπως είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας. Έχουμε δεσμευτεί πλήρως για την προστασία των αμοιβαίων συμφερόντων μας και την εγκαθίδρυση σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Την Πέμπτη ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη. «Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις που μάχονται τη λιβυκή κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αλτούν.

Ερωτηθείς αν ο λαός βρίσκεται στο πλευρό των δυνάμεων τις οποίες υπηρετεί και αν δίνει την υποστήριξή του στις σχετικές ενέργειες που γίνονται, ο κος Μαχντάουι απαντά θετικά. «Ο λαός, κυρίως στην επαρχία, είναι μαζί μας, στο πλευρό μας κι αυτό μας δίνει δύναμη και υποστήριξη. Στο κέντρο της Τρίπολης, το οποίο ελέγχει ο Σαράτζ, ο κόσμος φοβάται ακόμα κι εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον άμαχο πληθυσμό. Εκεί βρίσκονται πολλά σπίτια και οικογένειες», τονίζει.

Στην ερώτηση αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει αποστείλει μυστικά δυνάμεις τζιχαντιστών για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ, απαντάει ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. «Έχουν στείλει και δυνάμεις του ISIS και οπλισμό, αλλά η δική μας εμπειρία και τα δικά μας οπλικά συστήματα δεν τους αφήνουν μεγάλο περιθώριο να δράσουν. Τους πολεμάμε αποτελεσματικά», τονίζει.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Μουφτή της Λιβύης, Σιέικς Σαντίκ αλ Γκαριανί, με τις οποίες «ευλογείται» το μνημόνιο με την Τουρκία για την ΑΟΖ, αλλά και την προτροπή του να γίνει αποδεκτή τυχόν στρατιωτική υποστήριξη, ο κος Μαχντάουι απαντά ότι σε περίπτωση επικράτησης, τόσο ο Μουφτής όσο και όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα αντικατασταθούν, προκειμένου να επέλθει η ειρήνη και η κανονικότητα.

Αναφορικά με δημοσιεύματα τα οποία εμπλέκουν τον ισραηλίτικο παράγοντα στην εξίσωση της Λιβύης, ισχυρίζεται ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παρέχει κάποια υποστήριξη στις δυνάμεις και τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στα γεγονότα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι του από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, τον των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν.

loading...