Αποκαλύψεις από τη Μόσχα: «Η Άγκυρα σκοπεύει να διακόψει την πρόσβαση των ΗΠΑ στη Μ. Θάλασσα»

Τρομερά περίεργο ρωσικό δημοσίευμα αμυντικού πρακτορείου ειδήσεων βάζει φωτιά στον Βόσπορο και τις προθέσεις Ερντογάν για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

“Οι χώρες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να παραμείνουν χωρίς βοήθεια από τις ΗΠΑ, λόγω των προθέσεων της Τουρκίας να διακόψει την διέλευση αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω της επικράτειάς της. Οι πληροφορίες αυτές εμφανίστηκαν από πηγές στο περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες ανέφεραν ως απερίσκεπτες ενέργειες της Ουάσιγκτον σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Μια απάντηση από την Άγκυρα θα ήταν η μη αποδοχή διέλευσης αμερικανικών πολεμικών και εμπορικών σκαφών από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα και αντίστροφα, αφού η Ουάσινγκτον θα επιβάλει σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας», αναφέρει το ρωσικό άρθρο.

«Η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Γεωργία θα πρέπει να ξεχάσουν την άφιξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια τους, διότι η Τουρκία απλά δεν θα επιτρέψει την διέλευση τους μέσω του Βοσπόρου, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το τουρκικό ναυτικό δεν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό στα αμερικανικά πλοία, και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στην Ουάσινγκτον», δήλωσε Ρώσος αναλυτής του Avia.pro.

«Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να μην επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ θα επιχειρήσουν να περιορίσουν σοβαρά και τη συνεργασία με την Άγκυρα, τουλάχιστον στον στρατιωτικό τομέα», καταλήγει το άρθρο.

Ο μόνος τρόπος πάντως για να συμβεί αυτό που αναφέρει το ρωσικό άρθρο, θα ήταν η παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ ή το κλείσιμο των Στενών για περιορισμένο  χρονικό διάστημα, μετά από ένα σενάριο που θα αφορούσε για παράδειγμα «ατύχημα ” πλοίου, το οποίο θα εμπόδιζε την διέλευση μεγάλων πλοίων όπως τα πολεμικά, για κάποιες ημέρες όμως.

Οποιαδήποτε παράβαση της συνθήκης των Στενών όμως, χρήζει της άμεσης δράσης της διεθνούς κοινότητας, ενώ τονίζουμε ότι επιτρέπεται η διέλευση μεσαίου μεγέθους πολεμικών πλοίων με διάρκεια παραμονής στην Μαύρη θάλασσα τις 21 ημέρες.

Άλλος τρόπος απαγόρευσης διέλευσης πολεμικών πλοίων μεσαίου μεγέθους δεν υπάρχει (απαγορεύονται τα αεροπλανοφόρα) στον ορίζοντα.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ όμως ανέφεραν και τις προθέσεις τους για το άλλο φαραωνικών διαστάσεων σχέδιο του καναλιού της Κων/πολης. Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, έφερε το θέμα στο προσκήνιο ισχυριζόμενο ότι το έργο θα επιφέρει πολύ μεγάλους περιβαλλοντολογικούς και άλλους κινδύνους.

“Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το τρελό σχέδιο που αφορά το κανάλι στην Κωνσταντινούπολη και για αυτό υπάρχει μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες.

Ο Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, κ. Ekrem Imamoglu, παρά τις υπογραφείσες συμφωνίες, δήλωσε ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει το έργο. Ο Cahit Turan, Υπουργός Μεταφορών, ανακοίνωσε όμως ότι το έργο θα ολοκληρωθεί κατά 60% έως το 2023″, γράφει το Bloomberg.

Το αμερικανικό πρακτορείο ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερο για την Τουρκία να σταματήσει το έργο.

Κάπου στην μέση βρίσκεται πιθανόν η αλήθεια της όλης ιστορίας, μιας και το σχεδιαζόμενο κανάλι της πόλης αποτελεί προσπάθεια “υπερκέρασης” της συνθήκης του Μοντρέ από τους Τούρκους, την οποία όμως επαναλαμβάνουμε κανείς δεν διανοείται να την αλλάξει ή παραβιάσει, είτε ονομάζεται Ερντογάν είτε όχι, διότι αυτό θα σήμαινε αυτόματα “στρατιωτική επέμβαση” και διεθνοποίηση των Στενών, κάτι που αποτελεί στόχο των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

loading...