Πλήρες αδιέξοδο: Μωρέ ποια Αίγυπτο… «Κόκκινο» άναψε η Αίγυπτος στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ελλάδα!

Σε πλήρες αδιέξοδο καταλήγει η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, καθώς το Κάιρο άναψε «κόκκινο» φως στην οριοθέτησή της.

Αυτό ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ενημέρωση των κομμάτων στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του pronews.gr ο Νίκος Δένδιας πληροφόρησε το Συμβούλιο ότι η Αίγυπτος αρνείται να ανακηρύξει αμοιβαία με την Ελλάδα ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, θέλοντας η γραμμή οριοθέτησης με την Ελλάδα να ξεκινά (εφάπτεται) επί του 28ου Μεσημβρινού μη αναγνωρίζοντας έτσι ότι συνιστά δικαίωμα ΑΟΖ το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και συμπλέοντας ουσιαστικά με τις τουρκικές θέσεις.

Το παραπάνω παράγει τα εξής -δυσμενή- για την Ελλάδα αποτελέσματα:

Η μεν ελληνική ΑΟΖ συναντά την αιγυπτιακή στον 28ο Μεσημβρινό, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι η τουρκική ΑΟΖ εκτείνεται ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και «συναντά» της αιγυπτιακή ΑΟΖ από τον 28ο Μεσημβρινό μέχρι του σημείου που έχει ανακηρύξει δική της ΑΟΖ η Κύπρος!

Έτσι σχηματίζεται ουσιαστικά ένα τετραεθνές, με την Τουρκία να μπαίνει «σφήνα» μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όλα αυτά βέβαια και βάσει των αιγυπτιακών προτάσεων οριοθέτησης, καθώς οι τουρκικές βλέψεις είναι πολύ πιο ευρύτερες.

Ο κύριος λόγος για αυτή την αιγυπτιακή πρόταση οριοθέτησης, η οποία βλάπτει κατάφωρα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το χρυσοφόρο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου εκτείνεται προς τα βορειοδυτικά με και η ρίζα του κοιτάσματος μπορεί να είναι ακριβώς εκεί.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της κωλυσιεργίας της Αιγύπτου να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα τόσο καιρό.

Τις αιγυπτιακές απαιτήσεις έμαθε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου είχε αναφερθεί «διπλωματικά» σε «πιθανές αποκλίσεις» στην χάραξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε ελοχεύει και ο κίνδυνος να πάρει πίσω την υπογραφή του ο Λίβανος στην συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει χαράξει με την Κύπρο.

Έτσι ενώ όλα τα κόμματα στη συνεδρίαση εξέφρασαν «ομοφωνία» και ότι διαπιστώθηκε «εθνική σύμπνοια και ενότητα», είναι ακριβώς γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο!

Η «ομοφωνία» υπήρξε μπροστά στα αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις παλινωδίες και τους ερασιτεχνισμούς, που την χαρακτηρίζουν.

Ομοφωνία στο είμαστε έρμαια των εξελίξεων.

Μάλιστα η αιγυπτιακή αυτή στάση έρχεται σε σχεδόν σύμπνοια με αυτά που δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ότι δηλαδή η Τουρκία με την συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη θα επιστρέψει πίσω στην Αίγυπτο 15.000 τ.χλμ. θαλάσσιας έκτασης που της έκλεψε η Ελλάδα.

Ακόμη στο ΕΣΕΠ εκφράστηκε πάλι ομοφωνία για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ της χώρας, ένα συμπέρασμα χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει!

Και δεν μπορεί να γίνει γιατί τα χρήματα που χρειάζονται για την ενίσχυση των ΕΔ πρέπει να αφαιρεθούν από κάπου αλλού (συντάξεις, υγεία, παδεία κτλ) βάσει των μνημονίων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ!

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν εξευρεθούν από αλλού, αυτό θα συνιστά παραβίωση των μνημονίων. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση ενίσχυσης και δη άμεσης των ΕΔ. Πορευόμαστε με ότι έχουμε και… προσευχόμαστε.

loading...