Ρεπορτάζ ΣΟΚ: ΜΚΟ ετοιμάζεται να πλήξει την Ελλάδα

Διαβάζουμε στον Χρόνο Κομοτηνής:
Έρευνα που φέρει τον τίτλο «Η ‘τουρκική’ μειονότητα (sic) της Δυτικής Θράκης: Ένας μακροχρόνιος αγώνας για δικαιώματα και αναγνώριση» κυκλοφορεί εδώ και περίπου ένα μήνα και κάνει τον «κύκλο» της Ευρώπης. Η έρευνα, όχι απλώς παρερμηνεύει στοιχεία και αξιοποιεί επιλεκτικές πηγές, αλλά διαστρεβλώνει πλήρως και λεγόμενα θεσμικών όπως ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης.

Μία κατευθυνόμενη έρευνα
Η Ομάδα Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων (MRGE), μία αμφιβόλου κύρους Μη Κυβερνητική Οργάνωση, δημοσίευσε την εν λόγω έρευνα στις 23 Οκτωβρίου 2019 και υπογράφεται από την Evelin Verhas, η οποία κατά δήλωσή της σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενη προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Tom Lantos.

Η έκθεση βασίζεται στις πληροφορίες που απέκτησε η κ. Verhas από τις «συνεντεύξεις» που πραγματοποίησε «με τους ‘εκλεγέντες’ Μουφτήδες (sic) της ‘Τουρκικής’ κοινότητας (sic) της Δυτικής Θράκης, τα στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, τους εκπροσώπους των σχολείων της ‘Τουρκικής’ Μειονότητας (sic) και τον δήμαρχο Κομοτηνής και τις παρατηρήσεις της στην περιοχή κατά τη διάρκεια έρευνας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2019».

Από όλες τις παραπάνω πηγές καμία –πλην του τότε δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη- δεν είναι επίσημη, και αυτή είναι πλήρως διαστρεβλωμένη. Η έρευνα, 37 σελίδων που διακινείται σε αγγλικά, ελληνικά και τούρκικα, κάνει το ‘τρικ’ το οποίο μπορεί να καταγγελθεί και νομικά, ότι ομαδοποιεί σε ένα αρχικό σημείο τις ‘πηγές’ των συνεντεύξεων. Άρα, ένας αφελής αναγνώστης, στο κείμενο της έρευνας, δε μπορεί να αντιληφθεί ποια θέση έρχεται από ποιον, κι έτσι κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι επίσημος φορέας της Θράκης, δέχεται δήθεν ‘τουρκική’ μειονότητα.

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει ο Γ. Πετρίδης
Ο «Χ» επικοινώνησε με τον κο Πετρίδη, ο οποίος εξ αρχής έβαλε τα πράγματα στην θέση τους, εξηγώντας εν πολλοίς ότι η φερόμενη ως επιστήμονας, όχι μόνο δεν έλαβε υπ’ όψιν τα μοναδικά -στατιστικά επιβεβαιωμένα- στοιχεία που της έδωσε επίσημος εκπρόσωπος του λαού, αλλά παρερμήνευσε και μία σειρά καθοριστικών γεγονότων.

«Ξεκαθάρισα τη νόμιμη θέση της πολιτείας και αναφέρθηκα σε μουσουλμανική μειονότητα, σύμφωνα με αυτά που ορίζουν οι συνθήκες», υπογράμμισε με κάθε τρόπο στον «Χ» ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής, ο οποίος διόρθωσε και την ερευνήτρια, όταν εκείνη έκανε αναφορές που δεν ισχύουν.

Μάλιστα, από την συνέντευξη με τον δήμαρχο, όχι μόνο η επιστήμονας δεν μετέφερε τις απόψεις του (καθώς η αναφορά στην ιδιότητα «δήμαρχος» [sic] γίνεται μόνο μία φορά στο σώμα της έρευνας -στην αρχή για το λόγο που αναφέρθηκε στην παράγραφο 4) αλλά δεν αξιοποίησε ούτε τα αναλυτικά στοιχεία που της παρείχε. «Πραγματοποίησα δικιά μου έρευνα πριν από τη συνέντευξη. Για την έρευνα μίλησα με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης και το ΤΕΕ Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός επιστημόνων της μειονότητας», πληροφόρησε ο κος Πετρίδης που βρέθηκε εξαπίνης όταν είδε την έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι και η εκπαιδευτική πολιτική της ελληνικής Πολιτείας έχει «ορατό και απλό αποτέλεσμα». «Δυστυχώς δεν έχει συμπεριληφθεί τίποτα από αυτά που είπα. Δεν έλαβε υπ’ όψιν επίσημα στοιχεία», δήλωσε ο κος Πετρίδης.

Η μόνη παραδοχή της συγγραφέως είναι ότι «περίπου 500 μειονοτικοί φοιτητές παρακολουθούν ελληνικά πανεπιστήμια κάθε χρόνο».

ΜΚΟ κάνει συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση
Μάλιστα στο τέλος της έρευνας αφιερώνονται δύο σελίδες σε συστάσεις προς την κυβέρνηση της Ελλάδας, με πρώτη σύσταση την εξής: «Σεβασμός του δικαιώματος των ατόμων που ανήκουν στη μειονότητα τόσο στον ατομικό όσο και στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό και αναγνώριση της ύπαρξης ‘τουρκικών’ (sic) και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων (sic)».

Δηλαδή η συγγραφέας ζητά όχι μόνο την «τουρκική» αλλά και «άλλων εθνοτικών μειονοτήτων».

Το όλο δημιούργημα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης και Λωζάννης και διακινείται σε μία εποχή όπου οι τουρκικές διεκδικήσεις πληθαίνουν προς κάθε κατεύθυνση.

Από την εφημερίδα «Χρόνος Κομοτηνής», ΦΩΤΟ eurokinissi

loading...